Resistente iepen houden stand

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
In 2014 werden ook in Strijen op enkele locaties iepen van de kweekvorm Ulmus 'Dodoens' aangeplant. Ook hier is na tien jaar nog steeds geen enkele zieke boom aangetroffen. - Foto Arie Pieters

Alweer veertien jaar geleden werden aan de Schelpweg in Strijen de oude populieren gerooid. En een goed jaar later werd de nieuwe randweg aangelegd. Tijdens de opening van de Randweg, in december 2012, overhandigde bureau Overwater aan de gemeente Strijen een bedrag van 1000 euro. Met de bedoeling daarvan bomen aan te schaffen.

Ruim een jaar later, op 13 maart 2014 om precies te zijn, plantte mevrouw Diana Frikkee van Overwater Grondbeleid Adviesbureau, samen met Wilko van Tilborg, destijds wethouder in Strijen vijf iepen bij de rotonde aan de Schelpweg. Later werden langs de Schelpweg nog eens elf iepen aangeplant. De keuze was na advies van de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior en de Strijense groen-ambtenaar Johan van Herpen namelijk op iepen gevallen. Adviesbureau Overwater, dat toen 210 jaar bestond, regelde voor de gemeente Strijen destijds de grondzaken ten behoeve van het vrijmaken van het tracé voor de Randweg. Ter compensatie voor de ingeleverde landbouwgronden vond het kantoor dat zij hiervoor iets duurzaams terug moest doen. In overleg met de gemeente ontstond het idee bomen te planten. De keuze viel op de iep, omdat veel iepen geveld waren door de Iepziekte. Door het planten van meer resistente iepen kwam dit het bomen bestand in de gemeente weer ten goede.

Ulmus ‘Dodoens’

Ulmus Dodoens na ruim dertig jaar. (Locoatie ‘s-Gravendeel.)
(Foto: Archief Arie Pieters)

Ulmus ‘Dodoens’ is een Nederlandse ‘selectie’, die qua groeiwijze aanleunt bij de Hollandse iep (U. xHollandica). Hij vormt een opgaande boom met eerst een zuilvormige, op latere leeftijd een breed ovale kroon. Het is een uitstekende laan- en straatboom. Ulmus Dodoens’ werd in de jaren ’60 geselecteerd in De Dorschkamp (nu Alterra) in Wageningen. In de ‘s-Gravendeelse wijk Schuilingen staan al bijna dertig jaar diverse exemplaren van Ulmus ‘Dodoens’ en tot dusver is er in deze periode geen enkele uitval door de iepenziekte geweest. En nu deze bomen ouder beginnen te worden gaan ze voor wat betreft de vorm van de kroon ook steeds meer lijken op de ‘ouderwetse’ Hollandse iep. De resistente Ulmus ‘Dodoens’ is één van de ‘nieuwe’ iepen die qua vorm en uitstraling de Hollandse iep weet te benaderen. Met de komst van deze resistente iepen in het landschap van de Hoeksche Waard hersteld men een oude traditie, want voordat meer dan 85 jaar geleden de iepziekte uitbrak stond het in regio vooral langs dijken vol met deze boomsoort. De afgelopen tien jaar is er ook in Strijen geen enkele jonge iep ziek geworden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.