Ruim 36.000 handtekeningen tegen kap bossen!

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Het gekapte tunnelbos in Heinenoord - Foto Arie Pieters
Enkele jaren geleden heeft de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior uit de Hoeksche Waard zich aangesloten bij het LNBBB (Landelijk Netwerk Bossen-en Bomenbescherming). Dit omdat toen duidelijk werd dat ook in de Hoeksche Waard er steeds meer bomen werden gekapt (ondermeer bij het zgn. ’tunnelbos’ bij Heinenoord) en de bekende landelijke, grote natuurclubs ‘niet thuis gaven’ wat betreft dit probleem.

In februari mocht Joke Volkers namens de LNBBB een petitie aanbieden, die namens het  Landelijk Netwerk Bossen- en Bomenbescherming was opgesteld. Bij dit Landelijk Netwerk zijn nu inmiddels 49 organisaties aangesloten die schoon genoeg hebben van de ontbossing in ons land. De petitie is aangeboden aan afgevaardigden van de Commissie van LNV.  De petitie “Stop grootschalige ontbossing; een ander en duurzamer natuurbeleid” die is ondertekend door meer dan 36.000 burgers. Het is heel succesvol geweest. Er waren veel commissieleden aanwezig bij de overhandiging die zeer geïnteresseerd waren. In de gesprekken met de commissieleden werd één ding heel duidelijk, ook zij vinden dat die bossenkap moet stoppen. Joke Volkers gaf namens de LNBB een toelichting aan de commissieleden: ‘Geachte commissieleden, het natuurbeleid is ontspoord! Laten we het preciezer zeggen, Nederland heeft Natura 2000 làten ontsporen door de regels van N2000 behoorlijk aan haar laars te lappen, zelfs ondanks veroordelingen van het Europese Hof, en ondertussen heeft niemand meer door wat er nou wel of niet klopt. Immers de samenstelling van bestuurders verandert steeds. Van de natuur is een zeer complex dossier gemaakt. Complex omdat Europa zei: “Beschermen en behouden wat is” en Nederland bedacht: “ontwikkelen wat niet is.” Het is bij de meesten niet bekend dat de Europese Vogel- en Habitat richtlijnen op geen enkele wijze voorschrijven dat het ontwikkelen van nieuwe natuur ten koste mag gaan van de huidige Habitats en Habitats van aanwezige soorten. Dat bijvoorbeeld het kappen van een 100 jaar oud bos, zelfs juist als het naaldbossen zijn, de biodiversiteit vernietigt en dat het ministerie tot 2030 toch nog steeds wil doorgaan met kappen tot de 3400 hectare boskap bereikt is. Nederland noemt dit “herstelwerkzaamheden”, maar dat is een eufemisme voor grootschalige, nota bene gesubsidieerde, boskap met vernietiging van de huidige, reeds ruim aanwezige biodiversiteit.’

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren