De gemeente Hoeksche Waard gaat dit najaar een bijzonder onderzoek uitvoeren naar het gebruik van alcohol en drugs binnen de regio. Met behulp van rioolwateranalyse wil de gemeente beter inzicht krijgen in het middelengebruik onder de inwoners. Het gaat om een initiatief van de Christen Unie en het Team Integrale Veiligheid, dat onderdeel is van een breder beleid om problematisch middelengebruik te voorkomen en terug te dringen.
Rioolwateronderzoek: objectieve cijfers over drugs- en alcoholgebruik
De metingen worden uitgevoerd door het KWR Water Research Institute, dat ervaring heeft met soortgelijke onderzoeken in andere grote gemeenten. Gedurende zeven aaneengesloten dagen zal rioolwater van vijf zuiveringsinstallaties worden bemonsterd – goed voor 98% van de Hoeksche Waardse bevolking. Er wordt onder andere getest op sporen van cocaïne, XTC, cannabis, amfetaminen en alcohol.
Hoewel het onderzoek geen uitsluitsel geeft over wie, waar of onder welke omstandigheden gebruikt, biedt het wél harde cijfers over het gebruiksniveau in de regio. De uitkomsten worden begin 2026 verwacht. Daarna wordt bekeken of herhaling van het onderzoek wenselijk is.
Aanvullende inzet: voorlichting, preventie en handhaving
Naast de rioolwateranalyse blijft de gemeente stevig inzetten op voorlichting, preventie en toezicht. Er wordt nauw samengewerkt met jongerenwerk, politie, scholen en zorginstanties zoals Youz, HALT en het Jeugdteam. Ook is recent het “Preventie & Handhavingsplan Alcohol 2025-2028” vastgesteld, gericht op het tegengaan van overmatig middelengebruik onder jongeren.
De film Zwijgrecht wordt dit schooljaar op scholen getoond om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van drugscriminaliteit. Daarnaast vinden er kluisjescontroles en alcoholwetcontroles plaats, onder meer bij evenementen en in de horeca.
Kosten en vervolg
Het onderzoek naar het rioolwater zal naar verwachting minimaal €70.000 kosten, wat binnen het gereserveerde budget past. De kosten voor aanvullende preventieactiviteiten worden later geraamd. In het vierde kwartaal van 2025 wordt een uitgebreider plan voorgelegd aan de gemeenteraad.
Met dit alles wil de gemeente Hoeksche Waard gericht beleid ontwikkelen dat bijdraagt aan een veilige, gezonde leefomgeving voor haar inwoners – in het bijzonder de jeugd.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


