Nieuwe fietsroute in de Hoeksche Waard: Zuidfront Vesting Holland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Wethouder Adriaan van der Wulp haalde zijn fiets weer eens uit de schuur en ‘trapte’ in het kader van 80 jaar vrijheid de fietsroute Zuidfront Vesting Holland af - Foto Jeffrey Groeneweg

De Hoeksche Waard is een historische fietsroute rijker. Wethouder Adriaan van der Wulp ‘trapte’ in het kader van 80 jaar vrijheid de fietsroute Zuidfront Vesting Holland af. Een mooie route van 55 kilometer door het zuidelijk deel van de Hoeksche Waard. Maar liefst 13 infopunten vertellen iets over de periode vlak voor en na het begin van de Tweede Wereldoorlog. Soms gaat het over gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden, andere keren gaat het over nog in het landschap zichtbare bouwwerken. De fietsroute gaat voor het grootste deel over bestaande fietsknooppunten en -paden.

De Vesting Holland (ongeveer de huidige Randstad) was het strategische kerngebied van de Nederlandse landsverdediging tussen 1922 en 1940. Het kende 4 fronten: een Noord-, West-, Oost- en Zuidfront. Het Oostfront liep van Muiderberg tot aan de Biesbosch. Het werd gevormd door een

deel van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Zuidfront sloot hier min of meer op aan. Het liep vanaf de westzijde van de Biesbosch bij Dordrecht via de zuidrand van de Hoeksche Waard naar de kust.

Wethouder Van der Wulp: “Deze nieuwe fietsroute vertelt het verhaal van het zuiden van de Hoeksche Waard rond het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een stukje geschiedenis dat wat onderbelicht is gebleven. Als college zijn wij daarom heel blij met deze route langs bijzondere gebeurtenissen en plaatsen. Ze zijn onderdeel van onze geschiedenis en ons erfgoed. Belangrijk om door te geven dus. Het is mooi dat ze zo, ook nog eens op een leuke en sportieve manier, de aandacht krijgen die ze verdienen.”

De Hoeksche Waard vormde een belangrijk deel van het Zuidfront

Vanwege de strategische ligging werd in het voorjaar van 1940 een linie van verdedigingswerken langs de zuidrand van de Hoeksche Waard gebouwd. Deze groepsschuilplaatsen, in de volksmond ten onrechte ‘bunkers’ genoemd, boden in geval van nood bescherming aan 10 tot 13 soldaten. De fietsroute voert onder andere langs diverse van deze groepsschuilplaatsen.

Download de fietsroute op www.visitHW.nl

Kijk voor meer informatie over de fietsroute en de verschillende infopunten op www.VisitHW.nl. Voor de route volg de coördinaten van de infopunten 1 tot en met 13. Fietsers kunnen ook 2 verkorte routes rijden, namelijk van 25 of 30 kilometer. Op www.VisitHW.nl staat ook een link om het boekje ‘Fietsroute Zuidfront Vesting Holland’ te downloaden. Een papieren versie is af te halen bij het gemeentehuis in Maasdam en bij het Inspiratiepunt in de bibliotheek in het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.




Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren