Start zwemseizoen: risico’s van zwemmen bij de Oude Tol in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

otkleiput2011Oud-BeijerlandHoewel de Oude Tol geen zwemlocatie is, wordt er in de zomermaanden regelmatig gezwommen. Door inwoners van Oud-Beijerland, maar ook door mensen van buiten Oud-Beijerland. Velen hebben de wens om dit te blijven doen. Zwemmen bij de Oude Tol brengt echter een groot aantal veiligheidsrisico’s met zich mee. Bovendien geldt: zwemmen is op eigen risico!

Risico’s

Uit recente onderzoeken is gebleken dat zwemmen bij de Oude Tol vier risico’s kent:

  1. Sterke stroming binnen en buiten de ballenlijn. Tijdens eb is de stroming binnen de ballenlijn zelfs sterker dan wat een gemiddelde zwemmer aan kan. Zwemmers kunnen gemakkelijk worden meegesleurd, de stroming is op dat moment te snel om er tegenin te zwemmen.
  2. Bij vloed ligt de stroomsterkte binnen de ballenlijn net op de grens van wat een gemiddelde zwemmer aan kan. Eb duurt echter langer dan vloed. Het risico is hierdoor een groot gedeelte van de tijd aanwezig. 
  3.  De afstand van de oever tot de vaargeul is te klein. Dit maakt zwemmen bij de Oude Tol gevaarlijk. Zwemmers kunnen door zuiging richting de vaargeul getrokken worden.
  4.  Plotselinge diepteverschillen. De waterbodem bij de oever is op een aantal plaatsen verraderlijk steil. Ook al lijkt het strand geleidelijk af te lopen, toch komen er regelmatig onverwachte, diepe kuilen voor. Door het vaak troebele water zijn deze kuilen ook nog eens slecht te zien.
  5.  Riooloverstort. Na een hevige regenbui kan riooloverstort plaatsvinden. Het teveel aan afval-, riool- en hemelwater komt dan in het water bij de Oude Tol terecht. Het water is vervolgens vervuild met bacteriën. Zwemmen is op dat moment een groot gevaar voor de gezondheid.

Maatregelen

Vanwege bovenstaande gevaren heeft de gemeente, voor aanvang van zwemseizoen 2014, een aantal maatregelen genomen om de risico’s voor zwemmers binnen de ballenlijn te beperken. Let op: deze maatregelen sluiten de risico’s niet uit! Zwemmen in buitenwater blijft op eigen risico.

  • De ballenlijn is in de richting van de oever verlegd, waardoor een zwemgebied is gecreëerd waarin de stroming voldoet aan de maximale stroomsnelheid die een gemiddelde zwemmer aan kan. Buiten de ballenlijn blijft de stroming een groot veiligheidsrisico.
  • Zodra riooloverstort plaatsvindt, plaatst de gemeente gele waarschuwingsborden bij het water. Als de waterkwaliteit weer voldoende is, worden de borden verwijderd.
  • De gemeente heeft de stenen die op de strandjes lagen, verwijderd.
  • Ook is de helling van het rechterstrandje minder steil gemaakt.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren