Met een stevige stap de brugklas in

0
190
Trainers Stevige Stap Lilian en Caroline (vlnr)
Trainers Stevige Stap Lilian en Caroline (vlnr)
Trainers Stevige Stap Lilian en Caroline (vlnr)

Barendrecht/Strijen – In juni start weer de Stevige Stap Training voor kinderen die naar de brugklas gaan. Die nieuwe onbekende wereld van andere klasgenoten, groot schoolgebouw, (veel) nieuwe leraren en niet te vergeten het huiswerk brengt veel onzekerheden mee. De training geeft kinderen vóór én aan het begin van de brugklasperiode een steuntje in de rug.

In Barendrecht en de Hoeksche Waard verzorgen Lilian Smak Gregoor en Caroline van Bommel deze brugklastraining, die is gebaseerd op de Sta Sterk Training van de Stichting Omgaan met Pesten, welke sinds januari 2013 is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI).

De Stichting, die in 2014 haar 10-jarig jubileum beleeft, begeleidt kinderen en volwassenen in het opkomen voor zichzelf in lastige situaties. De brugklas is voor veel kinderen en hun ouders zo’n lastige situatie. Naast twijfels als “hoe vind ik mijn lokaal”, “kan ik nieuwe vrienden maken”, “word ik niet gepest” en “hoe ga ik mijn huiswerk voor elkaar krijgen”, die aankomende brugklassers hebben, maken ook ouders zich soms de nodige zorgen. Het is tenslotte een grote stap, die hun kinderen maken. De school is vaak veel groter. De leerlingen hebben met veel meer leerkrachten te maken, er is minder toezicht buiten de lessen en er is meer groepsdruk. Sociaal weerbaar zijn is juist in de brugklas van belang!

“Kinderen die wat onzeker zijn, kunnen ontzettend opzien tegen de overstap”, vertelt Lilian. “Omdat ze zich nog niet goed een beeld kunnen vormen van wát er nu allemaal gaat veranderen, maken sommige kinderen zich er erg druk over hoe ze met al die nieuwe dingen kunnen omgaan. Soms leidt dit tot behoorlijke stress en angst.”

Caroline vervolgt: “Door samen met de kinderen te werken aan hun zelfvertrouwen en lichaamshouding, én door ze met praktische, direct toepasbare handvatten op weg te helpen, vullen de kinderen hun eigen koffertje met vaardigheden, waardoor ze een stevige stap kunnen zetten.”

In tien lessen werken maximaal zes deelnemers aan hun eigen persoonlijke leerdoelen welke voorafgaand tijdens de intake worden geformuleerd. De eerste vijf lessen zijn vóór de zomervakantie. Hierin komen thema’s als bouwen aan je zelfvertrouwen, jezelf presenteren en opkomen voor jezelf aan de orde. De laatste vijf lessen beginnen ná de zomervakantie en de kinderen kunnen hun eerste ervaringen met de brugklas inbrengen. Thema’s als meedoen, omgaan met kritiek en ruzies, samenwerken en groepsdruk komen aan bod. Tijdens de bijeenkomsten ontbreekt een saaie lange uitleg; deze is kort en krachtig met vooral veel (rollen)spellen en oefeningen. Voor ouders zijn er 2 bijeenkomsten.

De STEVIGE STAP training start in juni. In Barendrecht op dinsdag, en in Strijen op woensdag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lilian (tel. 06-11432367) of Caroline (tel. 06-51607422) of kijk op www.omgaanmetpesten.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.