Vijf jongeren uit Strijen niet aan de alcohol

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

STRIJEN – Vijf Strijense jongeren hebben deze week hun handtekening gezet onder een zogenaamd Alcohol Nee Contract. Waarmee zij beloven in ieder geval tot hun achttiende geen alcohol te gebruiken.

20140627-100243-36163422.jpg

Lurkend aan een blikje frisdrank luisteren de vijf groepachters aandachtig naar de wijze woorden van locoburgemeester Geràldo Janssen. ,,Zoals alle kinderen en hun ouders in de brief die we ze gestuurd hebben hadden kunnen lezen, is het drinken van alcohol op jonge leeftijd erg schadelijk. Vooral de hersenen kunnen zich dan bijvoorbeeld niet volledig ontwikkelen. Daarom ben ik blij dat jullie hier zitten, en beloven tot je achttiende niet te drinken.’’

Eentje voelt zich zo op zijn gemak in de burgemeesterskamer, dat hij zelfs spontaan een opmerking maakt. ,,Ik snap dan alleen niet waarom wij hier maar met zijn vijven zitten.’’ Dat vond ook Janssen. ,,We hadden bij voorbaat zelfs al de raadzaal gereserveerd, maar dat bleek jammer genoeg niet nodig. Toch gaan binnenkort ruim 100 Strijense basisschoolleerlingen van jullie leeftijd naar de brugklas. Een belangrijke en vooral leuke stap. Helaas zien we dat veel leerlingen op de middelbare school voor het eerst alcohol gaan drinken, en dat is een stuk minder leuk.’’

Maar Else van Westen, Joël Hitzert, Noam Rubinstein, Sven Oranje en Otto Rommelse weten het zeker: Alcohol Nee. Het Alcohol Nee Contract is een initiatief van het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?!. Met dit contract kunnen jongeren en hun ouders afspraken maken over het niet drinken van alcohol tot hun 18e. Doel van het contract is dat ouders met hun kinderen in gesprek gaan over alcoholgebruik. Alcoholgebruik heeft onder meer schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van jonge hersenen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.