Gerard van Roon toont schilderijen in Immanuël te ‘s-Gravendeel

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Schilderij 'koeien' G. v. Roon‘s-Gravendeel – Tot 30 september 2014 kunnen bezoekers van Dienstencentrum ’t Weegje/Verzorgingshuis Immanuël genieten van een serie prachtige olieverfschilderijen van Gerard van Roon. En genieten is in dit geval een woord wat helemaal op zijn plaats is, want de fijnzinnige schilderijen van de 86 jarige inwoner van het Kildorp getuigen van groot vakmanschap.

Dat vakmanschap is Gerard van Roon zeker niet aan komen waaien. Hij volgde in zijn jeugd nog het ‘ouderwetse opleidingstraject’ om vervolgens als schilder een allround vakman te worden. Eerst was hij jarenlang werkzaam voor de gemeente Rotterdam, later als bedrijfsleider bij een schildersbedrijf en nadat zijn zoon door een tragisch ongeval om het leven kwam, besloot hij om voor zichzelf te beginnen. Vooral deze laatste periode had hij het vaak erg druk. En ook nadat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt wisten veel mensen Gerard van Roon nog te vinden voor werkzaamheden waarvoor zijn vakmanschap vereist was. Zo zorgde hij er ondermeer voor dat de welbekende vis, die de toren van de Hervormde Kerk siert, weer vakkundig werd gerestaureerd. De sympathieke inwoner van ‘s-Gravendeel kan honderduit vertellen over zijn hobby en passie, het kunstschilderen. ‘Als kind tekende en schilderde ik altijd al. Ook in de oorlog ben ik daar, ondanks de moeilijkheden mee doorgegaan. Er waren toen wel veel beperkingen. De verf kreeg ik b.v. van een leraar van Ambachtsschool en tekenen deed ik op de achterzijde van behangpapier. Ik heb uit die periode ook nog een schilderijtje met daarop het weinige eten wat wij toen hadden; twee boterhammen, een suikerbiet en een ui. Ik was een jaar of vijftien toen ik dat heb geschilderd’, aldus Gerard. Dat hij een meer dan gemiddeld talent bezat, is ook al duidelijk zichtbaar voor wie goed naar de kunstwerkjes uit die periode kijkt.

Romantische schilderkunst

Tegenwoordig maakt Gerard van Roon schilderijen van allerlei onderwerpen. Landschappen, zeegezichten, dieren, portretten, bosgezichten, mythologie, bloemen en zelfs oud speelgoed, het is allemaal te zien op zijn kunstwerken. Voor het vervaardigen van zijn prachtige olieverfschilderijen maakt Gerard nu dankbaar gebruik van de kennis die hij op heeft gedaan tijdens zijn vroegere opleiding. Ook heeft hij volgens eigen zeggen veel geleerd van de ‘oude meesters’. ‘Ik keek altijd vol bewondering naar de werkstukken die in het museum Boijmans van Beuningen hingen’. Het werk van Gerard van Roon vertoont veel raakvlakken met de romantische periode in de Nederlandse schilderkunst. Met name zijn landschappen zijn duidelijk geïnspireerd door bekende landschapsschilders uit de 18e en 19e eeuw. Hij heeft een duidelijke mening over de essentie van schilderkunst. ‘Een schilderij moet je echt wat doen. Het moet geen plaatje zijn’. Waarmee hij duidelijk aangeeft dat ook realistische kunst meer kan en moet zijn dan alleen maar ‘een afbeelding’ van een mens, dier of landschap. De expositie van Gerard van Roon in Immanuël is te zien op de eerste verdieping, in de wandelgang bij de receptie. Bezichtiging is mogelijk op werkdagen en de zaterdag. De toegang is uiteraard gratis


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.