Onthulling namenwand Joods monument in Oud-Beijerland

479

hand_640x480OUD-BEIJERLAND – In 1987 werd het herdenkingsmonument op de e gerealiseerd ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners van Oud-Beijerland die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd en zijn omgekomen in de concentratiekampen. De bekende Joodse kunstenares Marga Vogel uit Amsterdam heeft, in opdracht van Oranjevereniging Prinses Juliana, dit herdenkingsteken ontworpen en op 29 oktober 1987 werd het onthuld.

Namenwand

Al langere tijd was het een wens om het monument uit te breiden met een namenwand. Niet alleen omdat het gedenkteken voor een groot deel van de inwoners zeer waardevol is, maar ook omdat deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van onze gemeente niet vergeten mag worden.Vandaar dat het bestuur van de Oranjevereniging opnieuw contact heeft gezocht met kunstenares Marga Vogel. Zij was graag bereid hieraan mee te werken.

Onthulling

Tijdens een ceremonie bij het gedenkteken op dinsdag 8 juli 2014 onthult de heer H. Divon, plaatsvervanger van de Israëlische ambassadeur, om 20.00 uur officieel de namenwand. Verder zijn er toespraken (onder meer door burgemeester K. Tigelaar, opperrabbijn B. Jacobs en kunstenares Marga Vogel), een muzikaal intermezzo, uitspreken van de gebeden Jizkor en Kaddish en een gedicht door schoolkinderen. De plechtigheid wordt afgesloten met het Israëlische volkslied.

Belangstellenden zijn van harte welkom bij de onthulling van de namenwand van het Joods monument. Graag tot ziens op dinsdag 8 juli om 20.00 uur op de Havendam.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.