Oude kiekjes leveren soms veel bomen info op

214

De leeftijd van (oude) bomen wordt soms weleens te voorzichtig ingeschat, waardoor deze bomen de 'monumentale status' mislopen. De leilinden bij de Posthoorn in Puttershoek bleken b.v. veel ouder dan gedacht. HOEKSCHE WAARD De afgelopen maanden heeft de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior de leeftijd van diverse opvallende, beeldbepalende bomen weer flink naar boven bij kunnen stellen met behulp van oude foto’s.

Enkele jaren geleden gebeurde dit ook al met de unieke leilinden, die naast de vroegere ‘Posthoorn’ in Puttershoek staan. Deze bomen bleken niet in 1920, maar zeer waarschijnlijk rond 1850 te zijn aangeplant. En dit voorjaar kon dankzij oude foto’s de leeftijd van de treurberk in de voortuin van museumboerderij Oost-Leeuwenstein definitief op rond de 110 jaar worden vast gesteld. Deze zomer werd met behulp van een oude ansichtkaart de leeftijd van de oude treur-essen op de begraafplaats van Strijensas naar boven bijgesteld. Oude foto’s en ansichtkaarten kunnen dus het onomstotelijke ‘bewijs’ leveren voor de ‘echte’ leeftijd van bomen. En in het minste geval kunnen ze hiervoor een hele goede indicatie geven.

‘Zwart op wit bewijs’

De regionale bomenstichting blijft daarom doorlopend op zoek naar oude foto’s, waarop markante bomen zichtbaar zijn. En dan hoeven deze bomen lang niet altijd het hoofd-onderwerp te zijn op zo’n oude plaat. Als ze maar goed zichtbaar zijn; hetzij in de verte, of eventueel links of rechts op een foto. ‘Jaren geleden hebben we de treurberk bij Oost-Leeuwenstein genomineerd voor de status van monumentale boom, maar de deskundigen twijfelden sterk aan de leeftijd en dachten dat hij rond 1950-1955 was aangeplant. De oude foto’s leverden nu het bewijs dat hij er al in 1914 stond als heel jong boompje. Soms heb je gewoon foto’s nodig om mensen te overtuigen’, aldus Arie Pieters, voorzitter van ‘Fraxinus Excelsior’.

Wie denkt interessante oude foto’s te hebben met opvallende Hoeksche Waardse bomen daarop kan deze eventueel ook gewoon mailen als JPEG-documentje naar de bomenstichting, e-mail: [email protected] Ook foto-tips kan men doorgeven via dit mailadres.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.