Goed muizenjaar door zachte winter

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Zwart-witte-kraai-met-veldmuis-2014HOEKSCHE WAARD – 2014 is volgens diverse onderzoekers een goed muizenjaar. Iets dat uiteraard mede veroorzaakt is door de zachte winter en het heel vroeg invallende voorjaar. Ondermeer onderzoekers die zich bezighouden met de verschillende uilensoorten in ons land hadden dit al aan zien komen en de resultaten van hun ‘onderzoekingen’ bevestigen dit nu.

Het lijkt er zelfs op dat de aantallen die van recordjaren als bijvoorbeeld 2007 zullen overtreffen. Omdat muizen voor alle bekende, inheemse uilensoorten een favoriet voedsel vormen zijn degenen die onderzoek doen naar de uilen vaak de eersten die ook concrete aanwijzingen vinden voor de muizenstand. Het zijn dit jaar vooral de bosmuis en de veldmuis, die het erg goed doen. Al zal misschien niet iedereen de term ‘goed’ in dit geval even positief ‘in de oren klinken’. Bij sommige boeren en tuinders zal het vermoedelijk even flink de wenkbrauwen doen fronsen.

Ook in de Hoeksche Waard zullen waarschijnlijk meer muizen zijn dan in andere jaren. Maar een ‘goed muizenjaar’ betekent ook dat het vaak een goed jaar is voor de natuurlijke vijanden. In de eerste plaats de uilen, maar ook voor roofvogels als de buizerd en met name de torenvalk. En bij een overvloedige muizenstand zijn er ook nog anderen die ervoor zorgen dat het geen plaag wordt. Misschien dat niet iedereen dan meteen aan kraaien denkt, maar als echte opportunisten openen ook zij vol overgave de jacht op (vooral) veldmuizen. En dat doen ze uiterst effectief. Hun speurtochten langs akkerranden, door pas gemaaid gras op en langs dijken en op weilanden zijn vaak verrassend succesvol.

Tekst en foto: Arie Pieters


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren