Zet water neer voor de vogels bij hitte

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Zwart-witte kraai 17-6-2014 A3
Vogels hebben tijdens hitte uiteraard behoefte aan drinken, maar ook aan verkoeling. – Foto Arie Pieters

HOEKSCHE WAARD – De afgelopen weken is het ook in de ‘Hoeksche Waardse polders’ al meerdere keren gebeurd dat de temperaturen de tropische waarden haalden. Zaterdag de 19e juli werden zelfs temperaturen gemeten die de 34 graden overschreden.

Ook eigenlijk te warm voor veel dieren en vogels. Zeker voor de donker ‘bevederde’ soorten, zoals merels, mussen, mezen, kauwtjes, spreeuwen en kraaien was het ‘puffen’. Sommigen maken dan dankbaar gebruik van water in de buurt, zoals poeltjes tussen de basaltkeien langs de rivier, die ontstaan bij laag water. Bij tropisch weer, of langere perioden van droogte is het trouwens aan te bevelen om een schaaltje met water in de tuin te zetten (voor wie geen vijver of fonteintje heeft), zodat vogels in de hitte niet te ver hoeven vliegen om water te vinden. Dat is het advies van de Vogelbescherming in Zeist. Vanwege de hitte is het ook voor vogels erg belangrijk om genoeg te drinken en koel te blijven. Vogels drogen relatief snel uit en hebben ook water nodig om hun veren in goede conditie te houden.

(Foto: Arie Pieters©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren