Nieuwe poll: De Kiltunnel mag nu wel tolvrij worden..

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
De kiltunnel

KiltunnelDe Kiltunnel is een tunnel voor wegverkeer onder de Dordtsche Kil tussen ‘s-Gravendeel en Dordrecht. De tunnel is 1 van de tunnels van het Rijnmondse tunnelnetwerk. Het is een toltunnel en werd geopend op 1 oktober 1977. Langzaam verkeer en openbaar vervoer zijn gevrijwaard van tol. De N217 leidt door de Kiltunnel en sluit aan de Dordtse zijde aan op de industrieterreinen, de A16 (hierna links- en rechtsaf) en de N3 (rechtdoor).

Om het mogelijk te maken dat grote chemicaliëntankers het Haven- en industriegebied Moerdijk konden bereiken werd de Kiltunnel onder de Dordtse Kil ruim een meter dieper aangelegd dan waarvoor deze tunnel in eerste instantie was ontworpen. De meerkosten werden afgewenteld op de provincie Zuid-Holland. Als gevolg hiervan betalen de gebruikers van de tunnel na meer dan 30 jaar nog steeds tolgeld.

De betaling geschiedt aan de Dordtse zijde en kan alleen per “telecard” of contant worden gedaan. De “telecard” is een RFID-kaart waaraan een vooraf betaald tegoed is gekoppeld. De kaart is alleen tegen contante betaling van borg en eerste tegoed verkrijgbaar en blijft eigendom van het Wegschap ‘Tunnel Dordtse Kil’ (zie hieronder).

De verplichting om contant te betalen leidt sinds de jaren negentig af en toe tot ergernis bij weggebruikers, omdat elektronisch betalen gemeengoed is geworden en sommige mensen geen contant geld bij zich hebben. Hoewel de telecard in eerste instantie alleen tegen contante betaling is te krijgen, is het tegoed daarna ook met pinpas of chipknip aan te vullen.

De Kiltunnel is eigendom van het Wegschap ‘Tunnel Dordtse Kil’, een gemeenschappelijke regeling. De exploitatie van de Kiltunnel kost jaarlijks circa 8 miljoen euro, waarvan 6,5 miljoen euro wordt opgebracht door tolgelden (Bron: Begroting 2005 Wegschap Dordtse Kil). Het negatieve saldo wordt aangevuld door de betrokken overheden: provincie Zuid-Holland 50%, gemeente Dordrecht42%, gemeente Binnenmaas 6% en gemeente Strijen 2%.

De komende 2 weken hebben wij de volgende poll op onze website staan:

De Kiltunnel mag nu wel tolvrij worden.

  • Goed idee dan rij ik er vaker doorheen (81%, 1.789 Stemmen)
  • Van mij mag de tol blijven. (11%, 246 Stemmen)
  • Maakt mij niet uit kom er nooit door (8%, 178 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 2.212

Laden ... Laden ...

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.