Nieuwe poll: De Kiltunnel mag nu wel tolvrij worden..

13
3802
De kiltunnel

KiltunnelDe Kiltunnel is een tunnel voor wegverkeer onder de Dordtsche Kil tussen ‘s-Gravendeel en Dordrecht. De tunnel is 1 van de tunnels van het Rijnmondse tunnelnetwerk. Het is een toltunnel en werd geopend op 1 oktober 1977. Langzaam verkeer en openbaar vervoer zijn gevrijwaard van tol. De N217 leidt door de Kiltunnel en sluit aan de Dordtse zijde aan op de industrieterreinen, de A16 (hierna links- en rechtsaf) en de N3 (rechtdoor).

Om het mogelijk te maken dat grote chemicaliëntankers het Haven- en industriegebied Moerdijk konden bereiken werd de Kiltunnel onder de Dordtse Kil ruim een meter dieper aangelegd dan waarvoor deze tunnel in eerste instantie was ontworpen. De meerkosten werden afgewenteld op de provincie Zuid-Holland. Als gevolg hiervan betalen de gebruikers van de tunnel na meer dan 30 jaar nog steeds tolgeld.

De betaling geschiedt aan de Dordtse zijde en kan alleen per “telecard” of contant worden gedaan. De “telecard” is een RFID-kaart waaraan een vooraf betaald tegoed is gekoppeld. De kaart is alleen tegen contante betaling van borg en eerste tegoed verkrijgbaar en blijft eigendom van het Wegschap ‘Tunnel Dordtse Kil’ (zie hieronder).

De verplichting om contant te betalen leidt sinds de jaren negentig af en toe tot ergernis bij weggebruikers, omdat elektronisch betalen gemeengoed is geworden en sommige mensen geen contant geld bij zich hebben. Hoewel de telecard in eerste instantie alleen tegen contante betaling is te krijgen, is het tegoed daarna ook met pinpas of chipknip aan te vullen.

De Kiltunnel is eigendom van het Wegschap ‘Tunnel Dordtse Kil’, een gemeenschappelijke regeling. De exploitatie van de Kiltunnel kost jaarlijks circa 8 miljoen euro, waarvan 6,5 miljoen euro wordt opgebracht door tolgelden (Bron: Begroting 2005 Wegschap Dordtse Kil). Het negatieve saldo wordt aangevuld door de betrokken overheden: provincie Zuid-Holland 50%, gemeente Dordrecht42%, gemeente Binnenmaas 6% en gemeente Strijen 2%.

De komende 2 weken hebben wij de volgende poll op onze website staan:

[poll id=”4″]


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
13 REACTIES

 1. Zal tijd worden, de Westerschelde tunnel is met mn werkbus net zo duur alleen die is meer dan 10km lang ipv 400 meter. Oplichters!

 2. Het is belachelijk dat wij hier in de regio als (bijna) enigste
  tol moeten betalen in Nederland, terwijl we al meer wegenbelasting betalen
  hier in regio Zuid Holland als de rest van Nederland. Moer er elke dag doorheen en betaal € 3,80 per keer omdat mijn busje toevallig ietsje hoger is…..wat een oplichterij. Ik ben dus € 152,– extra p/maand kwijt.
  Als ik mijn busje op een autoambulance zet en koppel dit achter een grote terreinwagen betaal je € 1,40 per keer !!!! Dit is toch te gek voor woorden.

  van mijn part gaat morgen de Tol er af !!

 3. Ik vind het inderdaad belachelijk dat er tol moet worden betaald, terwijl we allemaal wegenbelasting en erg veel voor de benzine betalen. Ik maak al sinds de oprichting gebruik van de Kiltunnel, dus ik ben zo langzamerhand donateur. Wel denk ik dat, mocht de tunnel tolvrij worden (geloof ik niets van), er wat moet veranderen aan de afstelling van de verkeerslichten. Want bij calamiteiten zorgen die voor lange files.

 4. Die tol is de grootste onzin die er bestaat en wordt afgewenteld op bewoners van de omliggende gemeenten.
  In Nederland betalen we belasting voor de aanleg van de infrastructuur waar iedereen gebruik van kan maken. Waarom zou een klein gedeelte van de bevolking daar extra voor moeten betalen? Weg ermee! Scheelt mij een paar honderd euro per jaar !

 5. Voor de bewoners van de hw zou het niet meer dan normaal zijn als het tol vrij zou worden. Ik woon in ‘s-Gravendeel, en je moet wel door de tunnel als je naar het oosten / zuiden wilt. Omrijden is geen optie, mits je het milieu en je portemonnee extra wilt belasten. Wel zou er dan iets anders voor in de plaats moeten komen om te voorkomen dat er veel sluipverkeer van de a16 door de hw komt.

 6. Weg ermee.. Kost me €100,00 per maand op dit moment! Aanleg van andere tunnels worden ook door iedereen betaald, dus waarom kan dit ondertussen. Niet eens met de Kiltunnel

 7. De kiltunnel blijft een drempel voor de criminaliteit, en voorkomt dat de hoeksewaard de achtertuin van Dordrecht wordt.
  De tol blijft voor buitenstaanders maar voor bewoners de gemeente binnemaas moeten vrij kunnen reizen, en overige bewoners van de waard welke binding hebben betreft woon werk verbinding ook.
  Te regelen via de locale gemeente.

 8. Vind ook dat de tol er af moet. De kosten lopen best wel op en krijg dit niet vergoed van mijn werk. Die tunnel is volgens mij al tig keer afbetaald

Reacties zijn gesloten.