Oorzaak explosie en brand Shell Moerdijk bekend

218

Brand Shell Moerdijk Dinsdag 3 en woensdag 4 juni - MS Fotografie StrijenREGIO – Shell heeft de fysieke oorzaak van de explosie en brand bij Shell Moerdijk in juni van dit jaar, na intern onderzoek vastgesteld. De ontmanteling van de beschadigde delen van de fabriek is inmiddels gestart. Het is de intentie om de installatie te herbouwen. Met de opgedane kennis uit het onderzoek kan een soortgelijk incident in de toekomst worden voorkomen.

Het incident op 3 juni 2014 deed zich voor in een van de fabrieken van Shell Moerdijk waar styreen-monomeer en propeenoxiden worden geproduceerd. Dit zijn grondstoffen voor de productie van kunststoffen. Door een overdruk in de reactor van de fabriek deed zich laat in de avond een explosie voor, die resulteerde in een brand. Vast is komen te staan dat de overdruk is veroorzaakt door een onverwachte reactie tussen de katalysator en ethylbenzeen.

Bij de productie van styreen-monomeer en propeenoxiden wordt gebruik gemaakt van een katalysator, een hulpstof bij de chemische reactie. De katalysator was op het moment van het incident net ververst en werd gereedgemaakt voor productie. Een stap in deze specifieke procedure is het opwarmen van de katalysator door deze te spoelen met verwarmd, vloeibaar ethylbenzeen.

Tijdens deze processtap reageerde de katalysator zodanig met het ethylbenzeen dat de temperatuur en de druk in de reactor snel opliepen. Verder hebben kleine veranderingen in de samenstelling van de katalysator bijgedragen aan het incident. Deze veranderingen bleven binnen de bandbreedte van de sales specificatie. Ook een ongelijkmatige verdeling van de vloeibare ethyl benzeen over de katalysator was een factor.

Shell sluit andere fysieke oorzaken uit. De opstartprocedure is op juiste wijze uitgevoerd. De installatie bevond zich in een goede staat van onderhoud. Als onderdeel van het onderzoek hebben hoogleraren van de universiteiten Delft en Utrecht de resultaten getoetst. De onderzoeksresultaten worden binnen de industrie gedeeld en ook met externe instanties die eveneens onderzoeken uitvoeren naar het incident.

Toekomst

Shell heeft de intentie om de fabriek te herbouwen en opnieuw in gebruik te nemen. De eerste werkzaamheden van het complete project zijn gestart. Shell Moerdijk is begonnen met de ontmanteling van delen van de fabriek. Veiligheid heeft hierbij de hoogste prioriteit. De bevindingen van het onderzoek worden verwerkt om herhaling van het incident te voorkomen.

Shell Moerdijk heeft de afgelopen maanden de omwonenden over het incident geïnformeerd. Zo werden tijdens een bewonersbijeenkomst op locatie geïnteresseerden voorgelicht over de meest actuele stand van zaken. Ook in de komende periode zal de directe omgeving op de hoogte worden gehouden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.