Ernstige zorgen over bereikbaarheid en betaalbaarheid OV Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee

220

Arrivabus_620REGIO – Zuid-Holland gaat experimenteren met het openbaar vervoer op de Zuid-Hollandse eilanden. Volgens de plannen mag het kleinschalige OV niet te vaak rijden en te goedkoop worden. GroenLinks maakt zich ernstige zorgen over de effecten van de plannen op de beschikbaarheid en betaalbaarheid van het OV in de regio.

GroenLinks staat achter het principe van het experiment. OV-woordvoerder Berend Potjer: “Het opdelen in groot- en kleinschalig OV moet leiden tot efficienter vervoer, minder lege bussen en betere dienstverlening. Hartstikke goed natuurlijk.”

Toch heeft GroenLinks grote zorgen.Potjer: “Het is een nieuwe aanpak en geldt direct voor 10 jaar. Dat vereist dus een zorgvuldige voorbereiding, want als je een fout maakt, zit je daar 10 jaar aan vast.”

Dat laatste dreigt nu te gebeuren. Terwijl het plan voor de kleinschalige OV nog wordt uitgewerkt met de gemeenten zet de provincie het grote OV al op de markt. Hierdoor beperkt de provincie de mogelijkheden van het kleinschalige OV.

Potjer: “Het experiment zou in het belang van de reiziger moeten zijn, maar volgens de huidige plannen mag de grote vervoerder straks de vervoerders van het kleinschalige OV verbieden vaak te rijden of goedkoper te rijden. GroenLinks heeft het provinciebestuur om uitleg gevraagd en zij gaf aan dat zij dit had gedaan in het belang van de grote vervoerder.”

GroenLinks en PvdA hebben het onderwerp op de agenda van de Statencommissie gezet om de zorgen te bespreken. Potjer: “Hopelijk vinden meer partijen dat het belang van de reiziger voorop moet staan.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.