Stijging alcoholvergiftigingen in de regio Zuid-Holland Zuid

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

6_nieuws_alcoholvergiftigingREGIO – In 2014 was voor het eerst, na een aantal jaar van stabilisatie, een stijging te zien in het aantal alcoholvergiftigingen in de regio Zuid-Holland Zuid. Jongeren in de leeftijd 14-19 jaar vormen nog steeds de grootste groep ‘comazuipers’. Opvallend is dat met name onder twintigers en zestigplussers een toename is waargenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, die op verzoek van het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?! zijn verzameld. De stijgende lijn  van alcoholproblematiek in de regio is gelijk aan de landelijke trend.

In 2014 werden in onze regio 277 mensen door ambulancepersoneel behandeld met letsel als gevolg van (teveel) alcoholgebruik. In 2013 waren dit er 202 en in 2012 ging het om 203 personen.  Ongeveer twee derde van de behandelde personen is man. De jongste ‘comazuipers’ die zijn overgebracht naar de spoedeisende hulp, waren 14 jaar oud. De cijfers betreffen mensen die ter plaatse eerste hulp hebben gekregen, naar de spoedeisende hulp zijn gebracht of zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Stijging alcoholvergiftiging jeugd landelijk fenomeen

In alle leeftijdsgroepen is een toename waargenomen. Onder jongeren van 14-19 jaar steeg het aantal alcoholvergiftigingen van 53 personen in 2013 naar 63 in 2014. Jongeren in deze leeftijdscategorie zijn met 23% ook in 2014 de groep waarin de meeste ‘comazuipers’ zich bevinden. De stijging van alcoholvergiftigingen bij de jeugd is een landelijk fenomeen. Begin februari bleek uit landelijke cijfers dat het aantal jongeren dat in 2014 werd opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van alcoholgebruik was gestegen, na een daling in eerdere jaren. “We zien ook bij de jeugd in onze regio een stijging ten opzichte van vorige jaren,” zegt Anneke Risselada, projectleider van Verzuip jij je Toekomst?!. “Wat mij echter opvalt, is dat de toename onder 20- tot 29-jarigen groter is: in 2013 waren dit er 33, in 2014 is dit gestegen naar 55 meldingen. Deze groep kan een rolmodel zijn voor de jongere jeugd, dus dit is geen gewenste ontwikkeling. Bovendien gaat de hersenontwikkeling tot ongeveer het dertigste jaar door en kan alcohol hier een schadelijke invloed op hebben.”

Opvallende stijging alcoholvergiftigingen bij 60-plussers

Uit de cijfers blijkt tevens een opvallende stijging bij zestigplussers. In 2014 werden 53 patiënten ouder dan zestig jaar aan letsel behandeld als gevolg van alcoholgebruik. In 2013 waren dit er nog 22. “Het is zorgwekkend dat het aantal alcoholvergiftigingen bij ouderen verder is gestegen,” zegt Risselada. “Het project Verzuip jij je Toekomst?! richt zich niet specifiek op ouderen, maar het is wel een trend om in de gaten te houden.” Landelijke cijfers laten eenzelfde beeld zien. Het aandeel ouderen in Nederland dat zich met alcoholproblematiek bij de verslavingszorg meldt, is de afgelopen tien jaar gestegen. “Ook deze groep heeft een voorbeeldrol voor de jeugd. Daarnaast kan het lichaam bij het ouder worden steeds slechter met alcohol omgaan en nemen de risico’s van het gebruik dus toe.” De regionale cijfers over alcoholproblematiek geven de gemeenten in Zuid-Holland Zuid input voor het lokale volksgezondheidsbeleid.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren