Oud-Beijerland verkleurt Oranje…

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Schermafbeelding 2015-04-21 om 18.39.19OUD-BEIJERLAND – Deze week ontvangen de inwoners van Oud-Beijerland het traditionele feest- en herdenkingsprogramma 2015! Dankzij de inzet van een groepje actieve, Oranjegezinde vrijwilligers, verenigt in Oranjevereniging Prinses Juliana. Want inderdaad: OBLverkleurt Oranje! Het programma staat garant voor een feestelijke Koningsdag (maandag 27 april), respectvol herdenken (maandag 4 mei) en dankbaar vieren van 70 jaar bevrijding (dinsdag 5 mei). Kortom, er staat de komende dagen heel wat te gebeuren in Oud-Beijerland. Activiteiten, waaraan ook (een deel van) het college van burgemeester en wethouders deelneemt. Een overzicht…

Aubade verzorgingshuizen

In aanloop naar Koningsdag worden op vrijdag 24 en zaterdag 25 april van muzikale optredens verzorgd met bekende Hollandse- en aubadeliederen in de diverse verzorgingshuizen in Oud-Beijerland. Namens het college geeft burgemeester Klaas Tigelaar acte de préséance in De Gravin en in De Open Waard; wethouder Ina van der Werf-Weeda is aanwezig in Zoomhoek, terwijl wethouder Henk Kievit meezingt in De Egmontshof.

Start Koningsdag

Op maandag ontvangen het college en een delegatie van Oranjevereniging Prinses Juliana om 09.30 uur alle inwoners die in het achterliggende jaar een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen in het Oude Raadhuis. Om 10.00 uur gaat Koningsdag 2015 officieel van start na een korte toespraak door locoburgemeester Henk Kievit en de traditionele aubade op de brug voor het Oude Raadhuis.

Truckersrit

Men neme 125 vrachtauto’s, evenzoveel chauffeurs, tientallen vrijwilligers, verkeersregelaars, politie-, brandweer- en ambulancevoertuigen en – natuurlijk de duizenden enthousiaste toeschouwers langs de route – en alle ingrediënten voor een geslaagde truckerrit zijn aanwezig. Dit jaar organiseert Stichting Hoeksche Waardse Truckers voor de 24e keer de truckerrit. Het is aandoenlijk om te zien hoe mateloos de vele, over het algemeen geestelijk gehandicapte, ‘bijrijders’ genieten van de rit door de Hoeksche Waard. Locoburgemeester Henk Kievit geeft op maandag 27 april om 12.00 uur het officiële startschot voor het vertrek vanaf het terrein, James Wattstraat 2 (bedrijventerrein De Bosschen).

Dodenherdenking

Naast feestvieren, is er ook gedenken. Het is immers belangrijk om de pijnlijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te blijven herdenken. Want het wordt zo ‘gemakkelijk’ gezegd: dat nooit meer! Maar dagelijks worden we geconfronteerd met beelden van oorlog, geweld, bomaanslagen, terreur… En hoe weinig er nodig is voor een al dan niet gewapend conflict, zien we ook dichter bij huis, in Europa. Vandaar dat er in het programma ook een speciale plaats is ingeruimd voor de dodenherdenking op maandag 4 mei. Dan herdenken wij, na een indrukwekkende stille tocht, in diep respect degenen die het leven hebben gelaten voor onze vrijheid. Bij het monument ‘Vrij’ in het Laningpark wordt onder meer het woord gevoerd door burgemeester Klaas Tigelaar. Zie voor meer informatie over het programma van de dodenherdenking (de route, tijdstip, kranslegging et cetera) het programmaboekje van de Oranjevereniging.

Bevrijdingsdag

Dit jaar vieren we 70 jaar vrijheid van Nederland. Op dinsdag 5 mei vindt om 13.00 uur de ceremonie van het vlaghijsen plaats op de brug voor het Oude Raadhuis. Jaarlijks wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur, als symbool voor leven in vrede en vrijheid, in Wageningen ontstoken. Vanuit het hele land halen sportgroepen dit vuur op en brengen het naar hun eigen gemeente.

Namens Oud-Beijerland haalt atletiekvereniging Spirit het vuur op in Wageningen. Omstreeks 11.00 uur worden de lopers/fietsers welkom geheten in de kantine van Spirit op sportpark Kikkershoek. Om 13.00 uur brengen de lopers het vuur naar het centrum waar zij het aanbieden aan burgemeester Klaas Tigelaar, die daarmee vervolgens officieel het bevrijdingsvuur voor het Oude Raadhuis aansteekt.

De feestelijkheden worden afgesloten met het Bevrijdingsconcert om 20.00 uur in de hervormde dorpskerk. Namens het gemeentebestuur is burgemeester Klaas Tigelaar hierbij aanwezig.

Het volledige programma 2015 van Oranjevereniging Prinses Juliana vindt u op www.oranjeverenigingoudbeijerland.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.