Op één na dikste populier van de Hoeksche Waard ontdekt in Strijen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Populier Oudendijk 29-4-2015STRIJEN – Met enige regelmaat komen er bij de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior nog steeds tips binnen over ‘hele’ dikke bomen. Zo werd drie jaar geleden een schietwilg ontdekt in buurtschap Vuurbaken, die een omtrek van bijna 6 meter bleek te hebben. En afgelopen week werd weer een ‘dikke’ populier ontdekt.

De populier (vermoedelijk een Canadese populier) staat in een weiland aan de Oudendijk bij Strijen. In de nabije omgeving van de boom staan overigens ook nog enkele mooie, oude hoogstam fruitbomen. Het is een markante boom, die op iets meer dan een meter hoogte drie hoofdvertakkingen heeft ontwikkeld. Normaliter dient de omtrek van een boom gemeten te worden op circa 1.20 – 1.30 meter hoogte, maar dat was in dit specifieke geval net niet mogelijk. Maar omdat je in het polderlandschap zulke dikke populieren niet vaak tegenkomt (langs wegen en in dorpen krijgen ze tegenwoordig niet meer de kans om oud te worden) is besloten de boom dan maar op 1.10 meter te meten. De stamomtrek bleek 5.09 meter te zijn en daarmee is het zover nu bekend bij ‘Fraxinus Excelsior’ de op één na dikste populier van de Hoeksche Waard.

Diverse soorten in top tien ‘dikke’ bomen
Gelukkig bleek de eigenaar blij met deze stoere boom in zijn weiland. Enkele van de oude hoogstam fruitbomen, die er omheen staan bleken overigens in de tweede helft van de jaren dertig te zijn aangeplant. De populier is vermoedelijk ook in deze periode, of anders net na de Tweede Wereldoorlog geplant. De boom is dus waarschijnlijk rond de 70-80 jaar oud. Het is de tweede populier die nu in de top tien van dikste bomen in de regio is opgenomen. Verder staan daarin ondermeer nog enkele beuken, twee treurwilgen en twee schietwilgen. Voor ‘Fraxinus Excelsior’ is het altijd leuk als er weer een nieuwe boom aan de top 10 kan worden toegevoegd. ‘En gelukkig gaat het hier weer om een boom die in alle rust nog ouder én dikker kan worden’, aldus Arie Pieters, coördinator van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren