Officiële onthulling monument Luchtoorlog Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

voorbereiding-klaarOUD- BEIJERLAND – Een lange periode van intensieve voorbereiding ging eraan vooraf, maar zaterdag 6 juni 2015 is het zover: de officiële onthulling van het monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse en geallieerde vliegtuigbemanning, die in de periode 1940 – 1945 boven of op het grondgebied van de Hoeksche Waard is omgekomen. De plechtigheid wordt onder meer bijgewoond door nabestaanden van de omgekomen vliegtuigbemanning en hoogwaardigheidsbekleders uit diverse landen. Tijdens de onthullingsceremonie vliegt – als de weersomstandigheden gunstig zijn – een originele Spitfire over. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door doedelzakband ‘The Pipes and Drums International’.

Stichting

Met de officiële onthulling van het monument gaat een reeds lang gekoesterde wens van een aantal Hoeksche Waardse inwoners – verenigd in de op 13 november 2012 opgerichte stichting ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940 – 1945’ – in vervulling. Het is vooral dankzij de niet aflatende inzet van secretaris Anton de Man, vanaf het eerste uur betrokken bij de stichting, dat deze herinneringsplek ter nagedachtenis aan de in WO II gesneuvelde Nederlandse (10) en geallieerde (77) vliegtuigbemanning boven of op het grondgebied van de Hoeksche Waard er daadwerkelijk is gekomen.

Locatie

Na een zoektocht voor een geschikte locatie in de Hoeksche Waard werd in de loop van 2013 voor het bestuur van de stichting duidelijk dat het realiseren van een monument binnen de gemeentegrenzen van Oud-Beijerland de meeste kans van slagen had. Op 10 september 2013 wees het college van burgemeester en wethouders van Oud-Beijerland een plek toe aan de Antonie van Leeuwenhoekstraat (in de directe omgeving van natuurbezoekerscentrum Klein Profijt).

Monument

Het monument bestaat uit een metalen plaat in de vorm van het eiland Hoeksche Waard (op een paal van circa zes meter) met daarin een uitsnede van een bommenwerper B24 geëscorteerd door gevechtsvliegtuigen (spitfires), die de bommenwerper moesten beschermen tegen vijandelijke jagers. Vier panelen van roestvrij staal met daarop onder meer de namen van hen die hun leven gaven, maken het monument als herinneringsplek compleet.

Bijdrage

De realisering van het monument is, naast de belangeloze inzet van het bestuur van de stichting, mede mogelijk gemaakt door de bijdrage – hetzij in financiële en/of materiële (beschikbaar stellen van middelen, materiaal en tijd) zin – van vele sponsors.

Betekenis

Het bestuur van stichting ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard’ hoopt en wenst dat iedereen die het monument ziet en de namen leest van hen die gesneuveld zijn voor onze vrijheid, ervan doordrongen is dat een dergelijke periode zich nooit meer mag herhalen. En dat dit monument ter nagedachtenis aan hen die omkwamen een plaats zal zijn waar het voor iedereen ‘luid en duidelijk’ zichtbaar is dat vrijheid allerminst vanzelfsprekend is.

Programma

De officiële onthulling van het monument op zaterdag 6 juni 2015 – op de dag af 71 jaar geleden dat de invasie (D-Day) in Normandië begon – begint met de ontvangst van /bijeenkomst voor de genodigden in de Burgerzaal van het gemeentehuis. Vervolgens vertrekt het gezelschap per bus naar het monument waar om 11.00 uur de ceremonie begint. Meer inhoudelijke informatie over de plechtigheid, de programmaonderdelen en ‘meewerkenden’ vindt u in bijgaand programma.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren