Resultaten sorteerproef Regionale afvalstoffen Dienst Hoeksche Waard bekend

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

rad1HOEKSCHE WAARD – De RAD Hoeksche Waard heeft in mei een sorteeranalyse laten uitvoeren van het restafval afkomstig van de huishoudens uit de Hoeksche Waard. De uitkomsten hiervan bevestigen het beeld dat nog steeds te veel waardevolle grondstoffen worden weggegooid. Door de invoering van Goed Scheiden Loont in 2016 wil de RAD een trendbreuk maken.

Sorteeranalyse restafval

In april heeft de RAD Hoeksche Waard steekproefsgewijs de inhoud van de aangeboden grijze containers laten sorteren. Doel was te bepalen in hoeverre de inwoners van de Hoeksche Waard hun afval op de juiste manier gescheiden aanbieden. De uitkomsten van deze sorteerproef was als volgt:

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT):

Uit de sorteerproef is gebleken dat maar liefst 38% van het restafval bestaat uit GFT. Op jaarbasis betekent dit dat ruim 7,5 miljoen kilo GFT afval ten onrechte in de verbrandingsoven belandt. Dit zijn 1.000 volle vuilniswagens. Naast het feit dat het milieu niet gebaat is bij het verbranden van GFT, kleeft er ook een financieel nadeel aan. Het verwerken van restafval kost per ton € 50,= meer dan het verwerken van GFT. Uit de sorteerproef blijkt dat het vooral keukenafval en etensresten zijn die in de grijze container belanden. Deze stromen kunnen ook eenvoudig via de groene container worden aangeboden.

Oud-papier en karton:

Ten opzichte van andere jaren neemt het aandeel oud-papier en karton in de restafvalcontainer af. In voorgaande jaren werd nog zo’n 31 kilo oud-papier en karton weggegooid, nu blijkt deze hoeveelheid te zijn afgenomen tot 20 kilo. Op jaarbasis is dit nog steeds een hoeveelheid van 840.000 kilo, een kostenpost van ruim € 110.000 per jaar.

Glas:

De hoeveelheid herbruikbaar glas in de restafval bleef gelijk op 10 kilo per inwoner. De RAD doet vanaf 2015 mee aan de actie ‘Glas in ’t bakkie’. Glas mag voortaan met restjes en deksels in de glasbak. Hierdoor wordt glas scheiden nu nog makkelijker. De RAD verwacht daarom in de toekomst een verhoging van de gescheiden ingezamelde hoeveelheid glas.

Textiel (en schoeisel):

De hoeveelheid textiel in de restafvalcontainer bleef min of meer gelijk op 13 kilo per inwoner. Dat is jammer want 65% van dit textiel is nog herdraagbaar als kleding of herbruikbaar als grondstof voor nieuw textiel. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel burgers niet weten dat bijna alle textiel, dus ook het versleten en kapot textiel nog bruikbaar is. Ook schoeisel, dekens en linnengoed kan gewoon in de textielcontainer.

Goed Scheiden Loont als trendbreuk

Jaarlijks wordt door de inwoners van de Hoeksche Waard ruim 230 kilo aan restafval aangeboden. Slechts 56 kilo hiervan is daadwerkelijk restafval. De RAD zal daarom per 2016 een nieuwe manier van afval inzamelen invoeren, waarbij huishoudens die goed afval scheiden worden beloond met een lagere afvalstoffenheffing. Nu betalen alle inwoners nog een gelijk tarief, ongeacht de inspanning die men verricht voor een beter milieu. In 2016 zullen huishoudens een basisbedrag betalen voor de afvalinzameling. Daarnaast zal men een tarief betalen per keer dat men restafval aanbiedt. Dit betekent dat huishoudens die minder restafval aanbieden kosten besparen. Het aanbieden van de GFT container, de PMD zakken en de papiercontainer zal gratis blijven. De RAD verwacht door dit nieuwe beleid een forse besparing op het verwerken van restafval.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren