Markante berk in Puttershoek verdwenen

714

Volgens oudere inwoners van Puttershoek was het opvallende boompje minstens 70 jaar oud. (Foto zomer 2014)PUTTERSHOEK – Afgelopen week troffen enkele buurtbewoners, bij het pad achter de oude begraafplaats van Puttershoek in plaats van het vertrouwde beeld van de markante, scheve treurberk alleen nog maar een stomp aan. Het opvallende boompje was omgezaagd en afgevoerd.

Een kleine anderhalf jaar geleden werd de markante, kleine berk nog door Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior genomineerd voor de bomenlijsten van de gemeente Binnenmaas. ‘Fraxinus Excelsior’ had van verschillende kanten tips en informatie binnen gekregen over de treurberk, waaruit zou blijken dat hij minstens 70 jaar oud was en mogelijk nog iets ouder. Ondermeer enkele oudere inwoners van Puttershoek (70 plus) wisten te vertellen dat het boompje er in hun jeugd al stond. Zelfs als het toen een hele jonge boom was geweest, dan nog zou hij nu minimaal 70-75 jaar moeten zijn. De bomenwerkgroep sluit niet uit dat hij in werkelijkheid rond de 80/90 jaar oud was. Niet alleen diverse buurtbewoners zijn verbaasd over de kap, ook de bomenwerkgroep heeft er geen begrip voor.

Boze reacties

Al vrij snel werd duidelijk dat de kleine treurberk in opdracht van de gemeente Binnenmaas was verwijderd, omdat hij inmiddels werd aangeduid als een ‘gevaarlijke boom’. Arie Pieters, coördinator van ‘Fraxinus Excelsior’: ‘Het boompje stond scheef en was deels hol, maar dat was echt al lange tijd zo. De boom had door de verdeling van het gewicht van de kroon en de scheve stand eigenlijk alleen op een stuk heg kunnen vallen, als hij sowieso al om zou gaan bij storm. Volgens ons was het vrijwel uitgesloten dat hij een gevaar vormde voor de weg. Wij hebben dan ook geen begrip voor deze actie. Onnodig en erg jammer wat ons betreft. Volgens de regels zal de gemeente hoogst waarschijnlijk gelijk hebben, maar van regels moet je in individuele gevallen af kunnen wijken’.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.