Bibliotheek Hoeksche Waard zoekt taalvrijwilligers

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

taalvoorhetlevenHoeksche WaardDe Bibliotheek Hoeksche Waard zoekt vrijwilligers voor ‘Taal voor het Leven’, een project van Stichting Lezen & Schrijven wat is opgezet in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vrijwilligers worden opgeleid tot taalvrijwilliger en helpen daarbij mee met het bestrijden van laaggeletterdheid.

Bij de Bibliotheek Hoeksche Waard werken sinds begin 2015 in alle kernen taalvrijwilligers. Zij geven wekelijks taallessen aan cursisten. In Puttershoek en ‘s-Gravendeel hebben de huidige taalvrijwilligers het erg druk en daarom is er in deze twee bibliotheken hulp nodig.

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat zijn 1 op de 9 volwassenen. Laaggeletterden beheersen de basisvaardigheden (lezen, schrijven, spreken, luisteren, rekenen en digitale vaardigheden) onvoldoende om zich goed zelfstandig te kunnen redden in de maatschappij. Ze kunnen bijvoorbeeld hun (klein)kinderen niet voorlezen, niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer en hebben moeite met het invullen van werkbriefjes.

Taalvrijwilligers helpen deze mensen bij het leren van de Nederlandse taal. Deelnemers krijgen een kosteloze training, die bestaat uit vier dagdelen. In de training leert men om mensen te begeleiden bij het leren lezen en schrijven. Ook komt het allernieuwste trainingsmateriaal aan bod. Het project kent vijf verschillende rollen: taalsupporter, voorlezer, taalmaatje, taalcoach en taaltrainer.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via www.debhw.nl of in de bibliotheek.

De training is op donderdagochtenden van 9:30 tot 12:30 uur in de Bibliotheek ’s-Gravendeel.

Trainingsdata:

  • Donderdag 15 oktober
  • Donderdag 22 oktober
  • Donderdag 29 oktober
  • Donderdag 5 november

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.

You cannot copy content of this page