Hoeksche Randen gaan door

0
688

DSC00145HOEKSCHE WAARD – In 2016  maar ook in de daaropvolgende jaren tot en met 2021 gaan de Hoeksche Randen deel uitmaken van het nieuwe stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) als onderdeel van het EU-landbouwbeleid.  De streek heeft hard moeten knokken om erkenning te krijgen voor het belang van de akkerranden.  Met een informatieavond  op 7 oktober (19.30 uur PPO Westmaas) wil het CCHW de overgang naar het EU-beleid nader toelichten. 

Omdat de akkerranden vanaf 2016 vallen onder het nieuwe EU-stelsel voor agrarisch natuurbeheer wordt deze regeling medegefinancierd vanuit Brussel. De andere helft wordt gefinancierd door de partners provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta en de streek Hoeksche Waard (o.a. SOHW, St Rietgors, Rabobank, BASF, v. Iperen, St Veldleeuwerik, WBE en LTO). Kiezen voor akkerranden vanaf 2016 betekent dan ook dat een deelnemer bewust kiest voor natuurbeheer.

Vanuit het nieuwe stelsel wordt voorgeschreven dat de uitvoering van het agrarisch natuurbeheer door een collectief gebeurt. Voor de Hoeksche Waard wordt deze taak behartigd door de Coöperatie Collectief Hoeksche Waard u.a. (CCHW). Het bestuur van CCHW u.a. bestaat uit vertegenwoordigers van organisaties uit de streek en de deelnemers aan het agrarisch natuurbeheer.

Het doel  van CCHW is om de regeling voor akkerranden in hoofdlijnen voort te zetten zoals de afgelopen  twee jaren gebeurde. Toch zullen er veranderingen optreden en hierover willen wij graag de potentiële deelnemers nader informeren op een bijeenkomst te houden op op 7 oktober 2015 19.30 uur PPO Westmaas. Iedereen is welkom, ook als u nu nog geen deelnemer bent aan de huidige regeling akkerranden maar  hiervoor wel interesse heeft naar de toekomst.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.