Recept Herfstige Healthy Carrot Cake

343
Worteltaart met zoete risotto-frosting
Worteltaart met zoete ricotta-frosting

Het is herfst. Heel erg herfst. Het is niet mijn favoriete seizoen, vooral omdat de herfst na de zomer komt. Aangezien het voor mij altijd zomer zou mogen zijn, heb ik vaak een beetje moeite met die omschakeling naar die korte, koude en donkere dagen. Maar we kunnen er nou eenmaal niet omheen dus ik probeer er ook gewoon het beste van te maken door toch te genieten van de voordelen van dit seizoen en dingen te doen waar ik in de zomerperiode vaak niet aan toekom. En ik kan er eigenlijk ook wel van genieten om bijvoorbeeld lekker knus op de bank een filmpje te kijken, onder het genot van een bakje thee en… een stukje worteltaart! Ik vind worteltaart mega lekker maar had het zelf nog nooit gemaakt (zelfs niet die heerlijke wortel-dadeltaart van Rianne) dus dat werd hoog tijd.

Worteltaart vind ik echt zo’n herfsttaart vanwege de kruiden die erin zitten. Vooral de geur van kaneel doet me altijd denken aan blaadjes die van de bomen vallen. Daarnaast schijnt kaneel ook ‘verwarmend’ te werken en goed voor je weerstand te zijn. Ideaal dus voor de herfst, waarin kou en snotneuzen een bekend fenomeen zijn 😉

Makkelijk recept van Mind Your Feed

De recepten van ‘gezonde’ en ‘verantwoorde’ worteltaarten vliegen me de laatste tijd om de oren. ‘Gezond’ en ‘verantwoord’ tussen aanhalingstekens omdat dit relatieve begrippen zijn. Met ‘gezond’ en ‘verantwoord’ bedoel ik dat er niet veel geraffineerde ingrediënten aan de taart zijn toegevoegd om de taart zoet te maken.

Met het bakken van een cake of taart vind ik het belangrijk dat het een makkelijk en ‘verantwoord’ recept is en dat ik er niet van alles voor hoef aan te schaffen. Het recept van de worteltaart van de blog Mind Your Feed voldeed aan deze eisen dus toen ik deze op Facebook tegenkwam, belandde dit recept dan ook gelijk als ‘screenshot’ in mijn iPhone. Ik had alle ingrediënten in huis, ik moest alleen nog even een grote wortel kopen en raspen. Het raspen heb ik tijdens het kijken van een film gedaan, de avond voordat ik de taart ging bakken. Dus de volgende dag kon ik de rasp er zo bij pakken en aan de taart beginnen!

Bij mij is de taart trouwens niet zo luchtig geworden als dat hij volgens mij zou moeten zijn. Hij is best wel ‘compact’ en daardoor lijkt het meer op een soort kruidkoek. Maar dan wel een hele lekkere! 😉 Misschien komt het door het speltmeel. Speltmeel maakt je baksel namelijk wat ‘zwaarder’. Om de taart luchtiger te maken had ik misschien beter meer speltbloem kunnen gebruiken. Heb jij hier ideeën over? Tips zijn altijd welkom! 🙂

Ingrediënten

Voor de worteltaart:

 • 100 gr speltbloem
 • 75 gr volkoren speltmeel
 • 75 gr kokosbloesemsuiker
 • 75 ml Griekse yoghurt
 • 50 ml Alpro Coconut drink of amandelmelk
 • 250 gr geraspte wortel (dat was bij mij precies één grote wortel)
 • 2 tl wijnsteenbakpoeder
 • 1,5 tl kaneel
 • 1 tl vanillepoeder
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • Handje rozijnen
 • Snufje zout
 • 2 el gesmolten kokosolie
 • 2 eieren
 • Handje gehakte walnoten**

*Houd een beetje wortelrasp over om op het laatst de taart mee te ‘versieren’

**In mijn versie van de taart zitten geen (wal)noten  omdat ik niet zo goed tegen noten kan, maar dit is misschien wel een lekkere toevoeging als je van een bite houdt!

Alle ingrediënten
Alle ingrediënten bij elkaar

Voor de frosting:

 • 150 gr ricotta
 • 3 el Griekse yoghurt
 • 2 el gesmolten kokosolie
 • 2 el agavesiroop (of honing)
 • 1/2 tl vanillepoeder
De benodigdheden voor de frosting
De benodigdheden voor de frosting

 Benodigdheden

 • 2 beslagkommen
 • Een oven
 • Een weegschaal
 • Een garde
 • Een springvorm (20 cm)
 • Bakpapier

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Smelt de kokosolie (ik zet altijd een bakje met de kokosolie op een mok met kokend water)

Kokosolie

 • Doe de speltbloem, het speltmeel, de suiker, bakpoeder, kaneel en nootmuskaat in een kom. Voeg hier nog een snuf zout aan toe en schep goed om
 • In de andere kom doe je de yoghurt, de melk, de 2 eieren, de gesmolten kokosolie en een theelepel vanillepoeder. Roer goed door met een garde totdat het een glad mengsel is
 • Voeg nu het meelmengsel beetje voor beetje toe aan het yoghurtmengsel en roer goed door (met een lepel of garde)

IMG_4165 IMG_4166

 • Voeg nu de geraspte wortel toe aan het mengsel (eerst de ene helft en dan de andere) en roer dit door het beslag. Voeg daarna ook de rozijnen toe. Als je ook (wal)noten in je taart wilt, kun je die er nu ook doorheen roeren

IMG_4171IMG_4177

 • Bekleed de springvorm met bakpapier. Een goede tip van Mind Your Feed: Maak het bakpapier een beetje nat onder de kraan, zodat je het makkelijker in de springvorm kunt vouwen

IMG_4178

 • Schenk het beslag in de springvorm en verdeel het gelijkmatig (Nog een tip van Mind Your Feed: Zet de springvorm twee keer hard neer op je aanrecht, zo weet je zeker dat het beslag in alle hoekjes is gelopen)

IMG_4179

 • Zet de worteltaart nu voor 40 minuten in de oven. In het originele recept is de baktijd 30 minuten, maar ik heb 10 minuten aan de baktijd toegevoegd omdat bij mij de taart na een half uur nog niet gaar was

IMG_4180

 • Controleer (eventueel na 30 minuten) of de taart gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon en droog uit komt, is de worteltaart klaar
 • Laat de taart nog vijf minuten in de oven staan met de deur van de oven op een kier. Laat daarna afkoelen op een rooster
IMG_4188
Ziet er al goed uit, toch?

Het maken van de frosting

Nu ga je dus de frosting maken! Die is echt super lekker en zoet, maar wel wat vloeibaarder dan dat je gewend bent van een frosting op een worteltaart. Op zich maakt dat niet uit maar de taart is daardoor wel wat lastiger te vervoeren als je bijvoorbeeld een stukje meeneemt naar je werk. Als de frosting dikker en steviger zou zijn, zou je de taart nog horizontaal door midden kunnen snijden en een laagje frosting tussen de taart kunnen smeren. Om de frosting wat dikker te maken, zou je in verhouding misschien wat meer ricotta moeten gebruiken en wat minder yoghurt.

 • Smelt de kokosolie
 • Doe de ricotta, Griekse yoghurt, gesmolten kokosolie, agavesiroop en vanillepoeder in een kom
 • Meng alles goed met een garde tot alle klontjes uit de frosting zijn

IMG_4198

 • Pas als de worteltaart helemaal is afgekoeld kun je de frosting over de taart uitsmeren. Anders ‘smelt’ de frosting
 • Gebruik de bolle kant van een lepel om de frosting uit te smeren over de taart
 • Strooi er nu ook nog een beetje overgebleven wortelrasp overheen
 • Zet na het besmeren de taart nog minstens een half uur in de koelkast, zodat de frosting wat harder kan worden
 • Daarna: smullen en genieten maar!!

Ps. De taart is erg lekker bij een bakje koffie of thee, maar een stukje van deze worteltaart is ook prima als ontbijt of als toetje!

De worteltaart
De worteltaart
Een stukje van de worteltaart
Een stukje van de worteltaart

Schermafbeelding 2015-10-18 om 17.43.17Geschreven door Ellen:

Oprichtster van Seashells ‘n Kettlebells. Probeert tussen al haar social media-activiteiten door zoveel mogelijk richting het strand te gaan, yoga te doen, smoothies te drinken en verre reizen te maken. Is nuchter en creatief.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.