Column: ‘De O is van OSV. En van SHO’

0
608

grassDe verlanglijstjes zijn af, Zwarte Piet is alle cadeautjes aan het inpakken en Sinterklaas komt bijna met zijn volle pakjesboot weer onze kant op. Maar wat zullen de buren OSV en SHO eigenlijk in hun schoen bij de koude kachel vinden? Vermoedelijk hopen ze dat het groot en groen is. En het staat niet in de speelgoedbijbel van Bart Smit.

Voor wie het gemist heeft: Aan de Langeweg in Oud-Beijerland ligt een stukje gras tussen twee voetbalverenigingen, links OSV en rechts SHO, die dat landje beiden heel graag willen hebben. Het veld, dat 10 jaar van OSV was, is nu een speelbal geworden dat de gemeente Oud-Beijerland aan de rechter gaf en nu door de linker voor de rechter wordt gelegd om deze strijd buiten de lijnen definitief te beslissen.

OSV had deze zomer, een jaar voor het 100-jarig jubileum, met promotie naar de derde klasse net een grote stap vooruit gemaakt, maar degradeerde van drie naar twee velden. In tegenstelling tot de ‘grote buurman’ die op het veld degradeerde van de hoofdklasse naar de eerste klasse en in mei al trots op de eigen website bekend maakte vanaf dit seizoen de beschikking te hebben over een extra, zesde veld. ‘Een lang gekoesterde wens is daarmee in vervulling gegaan’ dat ‘in goed constructief overleg met de gemeente is overeengekomen’.

Buurman S. zou vervolgens – onder het boze, toeziend oog van buurman O., die vanuit de bestuurskamer op de bovenverdieping recht op het verloren terrein uitkijkt – meteen het gewonnen stukje grond omheinen. Risken voor volwassenen.

OSV, dat nu met tegenzin moet trainen op een zijstrook en een stuk braakliggend terrein, ‘tolereerde’ het hek zolang het met de gemeente in onderhandeling was, nam een advocaat in de arm om de standpunten nogmaals duidelijk te maken en wees op een contract dat nu net zo veel waard lijkt als een chocolademunt.

Een rechter moet zich nu over het burenakkefietje buigen, want het is nu net als met de nieuwe Kuip: niemand weet meer hoe het zit. Alsof de Sint op pakjesavond in de Langeweg staat en nog maar één chocoladeletter over heeft. De O. En die is van OSV. Maar ook van SHO. Zoiets. Eén ding is wel duidelijk, het is een bureaucratisch potje geworden en ben je daar nou allebei ooit een voetbalvereniging voor geworden?

Wat zou het mooi en o zo toepasselijk zijn als OSV en SHO dit als mannen oplossen, daar waar alles beslist hoort te worden: op het veld. Alsof in deze ronde de gemeente wordt uitgeschakeld en de buren elkaar daarna treffen in de finale. De plek van spelen laat zich raden.

Laat de rechter opdraven als de man in het zwart, plaats van die tijdelijke tribunes om het veld zoals één keer per jaar voor De Kuip gebeurde en maak op Facebook een evenement aan over een derby tussen de ploeg die zo graag wil aanvallen en de ‘Azzurri’ van Oud-Beijerland. Met een tastbare hoofdprijs. Topaffiche! Moet je eens kijken hoe vol het straks zit. Heeft SHO meteen de doelstelling van het seizoen bereikt om de tribune weer ‘ouderwets’ vol te krijgen en kan OSV zichzelf alsnog een mooi jubileumcadeau geven.

Zo hoeft er aan dit getouwtrek om een stukje grond geen (schriftelijk) woord meer vuil gemaakt te worden. Laat de voetbalbroekjes maar vies worden. Want buiten de lijnen eindigt dit duel beslist in een thuisnederlaag met twee huisnummers.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.