Lezing over Bevers in het Natuur Landschap Centrum Numansdorp

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Bever_Jaap_Nisp.NUMANSDORP – Spreker Jaap Nispeling schrijft: Wat is de aantrekkingskracht van Bevers? Dat is wat mij betreft een heel verhaal. Ten eerste is het handig als je zo-wie-zo van de natuur houdt en het maakt niet uit in welke vorm dan ook. Want kamperen is ook een vorm van genieten van vrijheid en de natuur om je heen

Zo ben ik vanaf mijn geboorte met de natuur opgegroeid. Het logische gevolg was dat ik me daarmee heel erg ben gaan bezig houden. Ik werk bij de gemeente Ridderkerk en woon daar ook. Vlak in de buurt ligt een 7 hectare groot griend gebied. Ik werd lid van de IJsselmonde natuurvereniging (Ridderkerk). Er werden uiteraard vogeltellingen gehouden in dat prachtige gebied. Ik werd dus lid van de vogelgroep en zo zag ik op een zondagmorgen heel vroeg knaagsporen van een bever. Op de volgende maandag zou een ploeg griendkappers gaan beginnen om het bos te gaan kappen precies waar de bever een burcht aan het bouwen was. Nu is het handig dat ik in de hoedanigheid van ambtenaar vrij snel kon regelen dat de kap uitgesteld moest worden om de bever rust te geven  Eén jaar uitstel van executie zal ik maar zeggen.  Ja en toen begon mijn fanatieke tijd om deze dieren te spotten en er zo veel mogelijk over te weten te komen. Tot diep in de nacht en met  min 9 graden, sneeuw en regen heb ik heel veel uren door gebracht in dit gebied.  En het gevolg is dan ook dat er nageslacht is gekomen en nog veel meer moois van dit Gorzen Bever gebied. Ik wil maar zeggen: er is geen reden om thuis voor de buis te gaan zitten als je van zo dichtbij van de natuur kunt genieten.

De presentatie bestaat uit beeldmateriaal (korte films) en er zullen “tastbare materialen” getoond worden.

  • Plaats van de lezing: Nationaal Landschap Centrum, Veerweg 1C. 3281LX Numansdorp.
  • Datum en tijd: zondagmiddag 22 november, 14 uur.
  • Kosten: € 2 voor leden, € 3 voor niet leden van HWL.
  • Vooraf aanmelden is niet nodig.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.