Een bomenjaar met voortschrijdend inzicht

0
284

Mookhoek 25-10-2015 A2HOEKSCHE WAARD – Het jaar 2015 zit er bijna op en dan is het tijd om eventjes terug te blikken op wat het jaar ons allemaal gebracht heeft. Ook Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior doet dat elk jaar en 2015 is wat dit betreft geen uitzondering. Het was jammer genoeg ook in de Hoeksche Waard een ronduit slecht jaar voor bomen. Want leek het wel of er in Nederland en ook in de regio bijna aan de lopende band bomen moesten worden gekapt.

Gelukkig kon het jaar wel worden afgesloten met goed nieuws, want mede én vooral dankzij de massale protesten vanuit de Hoeksche Waard werden de plannen voor een massale kap langs o.a. de provinciale weg (N489) grotendeels bijgesteld. En begin december bleek dat ook de grootste gemeente in het Rijnmondgebied (Rotterdam) de plannen van de provincie, om duizenden bomen langs provinciale wegen te kappen feitelijk onzinnig vond. Een mooie steun in de rug voor kleinere gemeenten, zoals Binnenmaas, waar men ook niet blij was met dit plan. Maar het waren vooral de protesten van de vele inwoners van Westmaas en Mijnsheerenland, de Stichting tot Behoud van de Hoeksche Waard als Polderlandschap (BHWP) en ‘Fraxinus Excelsior’, die de zaak in beweging zetten. Eerder moesten al wel tal van bomen wijken voor de dijkverzwaring en in de omgeving van ‘s-Gravendeel werd het Trekdam bos met een slordige 100 bomen uitgedund, omdat hier oude waterleidingbuizen verwijderd moesten worden. Om het slechte nieuws in 2015 compleet te maken namen ook dit jaar slechts twee Hoeksche Waardse gemeenten deel aan de Boomfeestdag.

‘Dikke bomen’

Goed nieuws was er ook, want er kwamen ook in 2015 weer onverminderd interessante tips binnen vanuit de bevolking met betrekking tot oude en opvallende bomen. Zo werd dit jaar de op één na dikste populier ontdekt. Met een omtrek van ruim vijf meter kon de boom ook worden toegevoegd aan de top tien van regionale ‘dikke’ bomen. (De dikste boom, zover bekend, staat overigens in Vuurbaken en is een wilg.) Nu het klimaat einde 2015 wereldnieuws is hoopt ‘Fraxinus Excelsior’ dat er voor de komende jaren toch ook op andere manier met bomen zal worden omgegaan. Bomen zijn tenslotte belangrijk voor wat betreft de CO2 problematiek,

het afvangen van fijnstof en zeker in een poldergebied zijn ze erg belangrijk voor de natuur. Veel diersoorten, insecten en ook vogels verplaatsen zich via de ‘groene dijken’ in de Hoeksche Waard. En dan zijn er ook nog de esthetische waarden. Wat betreft dit laatste kon iedereen de afgelopen herfst zien hoe schitterend dijken en wegen met linden, iepen en populieren dan zijn. ‘Fraxinus Excelsior’ hoopt dat in 2016 ook weer meer gemeenten mee gaan doen aan de Boomfeestdag, zodat 2016 wat groener van start kan gaan dan 2015.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.