Kap en vervangen platanen aan de Zoomwijcklaan in Oud-Beijerland uitgesteld.

605

12642966_144432932606274_6827031850532084945_nOUD-BEIJERLAND – Het plan om een deel van de platanen, 21 om precies te zijn, aan de Zoomwijcklaan te vervangen door andere bomen heeft de gemoederen in de wijk behoorlijk bezig gehouden. De grote opkomst tijdens het gesprek in het gemeentehuis op zaterdag 6 februari 2016 was dan ook geen verrassing. Het gemeentebestuur waardeert de betrokkenheid van zoveel inwoners bij hun al dan niet directe leef- en woonomgeving. Tijdens de bijeenkomst beloofde wethouder Piet van Leenen om maandag – vandaag dus – een reactie te geven op het verzoek een ‘adempauze’ in te lassen.

Uitstel

De vele reacties (mondeling, telefonisch, per brief en per e-mail) maken overduidelijk dat emoties ruim voorrang krijgen op argumenten, hoe steekhoudend ook. Wethouder Van Leenen: “Laat duidelijk zijn dat ik alle begrip heb voor gevoelens en emoties. Hoewel ik als bestuurder wel van mening dat emoties in het besluitvormingsproces wel een rol, maar niet de hoofdrol mogen spelen. Toch heb ik, alles afwegende, besloten de aangekondigde kap voorlopig niet door te laten gaan. Een besluit dat, ik ben mij daarvan zeer wel bewust, bij de één reden tot vreugde is, maar bij anderen teleurstelling oproept.”

Tegenstelling

Dat laatste tekent overigens het dilemma waarvoor het gemeentebestuur zich geplaatst ziet. Immers, ook de bewoners – tegenstanders van het kappen van de platanen (Platanen Ridders) en voorstanders (Platanenteam) – komen er niet uit. Daarnaast heeft de gemeente een zorgplicht naar alle bewoners. Dit betekent dat zij (gezondheids)klachten wel degelijk serieus moet nemen. Met andere woorden: welk besluit er ook wordt genomen, er zijn altijd ‘winnaars en verliezers’.

Expertise

Omdat de wethouder beide partijen, zowel voor- als tegenstanders, serieus wil nemen, is besloten externe expertise in te schakelen. Het gaat hierbij om het betrekken van een gezondheidsdeskundige en een landschapsdeskundige. De eerste gaat de effecten van de platanen (lees: het platanenblad) op de gezondheid van de direct omwonenden in beeld brengen. De andere brengt advies uit over het landschappelijke effect van (het kappen van) de platanen en de herplant. Uiteraard sluit hierbij ook de één dezer dagen te verwachte eindrapportage met de uitkomst van het ecologisch onderzoek naadloos aan.

 Foto: Platanen ridders Zoomwijck Oud-Beijerland


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.