Hartveilig wonen in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Logo Hartveilig WonenOUD-BEIJERLAND – Je hoopt uiteraard dat het je nooit zal overkomen: getroffen worden door een hartstilstand! Toch krijgen jaarlijks zo’n 15.000 mensen in Nederland hiermee te maken. En je kunt je … geluk niet op wanneer er dan mensen en middelen in de buurt zijn om direct de juiste hulp te verlenen. Want de kans om het na te kunnen vertellen, is het grootst als in de eerste zes minuten acute hulp wordt geboden.

Vandaar dat het college heeft besloten om ook Oud-Beijerland ‘hartveilig’ te maken door deel te nemen aan het project Hartveilig Wonen. Immers, met een reanimatienetwerk van vrijwilligers en AED’s verbetert de gemeente de acute zorg en wordt direct hulp geboden in geval van een hartstilstand. Het besluit wordt toegejuicht door EHBO-vereniging Oud-Beijerland en Buurt Bestuurt (hart voor de Zoomwijck).

Vrijwilligers
Het spreekt voor zich dat Hartveilig Wonen beter functioneert bij de gratie van voldoende vrijwilligers en beschikbare AED’s. Vandaar dat de gemeente op zoek is naar mensen die een erkende reanimatie/AED-training hebben gevolgd of willen volgen. Zij kunnen zich registreren als vrijwilliger.

Dit kan overigens ook als je niet in Oud-Beijerland woont, maar er wel werkt. Het project gaat officieel van start tijdens een informatiebijeenkomst op donderdag 18 februari in het gemeentehuis.

Programma

De informatieavond wordt gehouden in de Burgerzaal in het gemeentehuis en het programma ziet er als volgt uit:

  • 19.00 – 19.30 uur inloop
  • 19.30 – 19.40 uur welkom door burgemeester Klaas Tigelaar
  • 19.40 – 20.30 uur presentatie door Anthon Wolf (landelijk projectleider

Hartveilig Wonen

  • 20.30 – 21.00 uur gelegenheid voor het stellen voor vragen
  • 21.00 – 21.30 uur afsluiting door wethouder Ina van der Werf-Weeda, waarna

informeel samenzijn en gelegenheid zich aan te melden bij de werkgroep.

Doelstelling

Het doel van de avond is onder meer het uitwisselen van informatie. Aan de orde komen vragen als ‘Wat is Hartveilig Wonen en hoe werkt het in de praktijk?’, ‘wat is de rol van een vrijwilliger en van een AED-beheerder?’ en ‘wat kunnen mensen van de gemeente verwachten?’

Werkgroep

Omdat Hartveilig Wonen een burgerparticipatieproject is, wil de gemeente tijdens de informatieavond een werkgroep formeren. Deze werkgroep bestaat uit enthousiaste inwoners (bij voorkeur verdeeld over diverse wijken) die het project tot een succes willen maken. Onder leiding van projectleider Anthon Wolf gaan zij aan de slag met de verdere implementatie. Het gemeentebestuur hoopt uiteraard dat dit uiteindelijk leidt tot voldoende aanmeldingen van geschoolde vrijwilligers en beschikbare (24/7) AED’s.

Aanleiding

In 2013 startte de Regionale Ambulance Voorziening Zuid-Holland Zuid (RAV ZHZ) met de pilot ‘Hart voor Zuid-Holland Zuid’. In de pilot is onderzocht of geschoolde burgerhulpverleners met beschikbare AED ’s op openbare locaties effectief konden worden ingezet bij een acute hartstilstand.

Deze burgerhulpverlening dient ter overbrugging  van de ambulancehulpverlening. Doordat de hulpverlening eerder wordt opgestart, worden meer mensenlevens gered.

De pilot is in verschillende kernen en/of wijken van gemeenten in Zuid-Holland Zuid uitgevoerd. Op basis van de positieve resultaten besloten de Hoeksche Waardse gemeenten het project te faciliteren.

Netwerk

Hartveilig Wonen bestaat uit vrijwilligers die wonen en/of werken in Oud-Beijerland en die getraind zijn om te reanimeren en/of de AED te bedienen.. Deze vrijwilligers worden bij een vermoeden van een hartstilstand opgeroepen door de meldkamer van 112. Met een sms-bericht of een App wordt de vrijwilliger gealarmeerd en gevraagd naar het slachtoffer te gaan om acute hulp te verlenen totdat de hulpdiensten (ambulance, politie, brandweer) dit overnemen. Al dan niet met AED.

AED’s

Hartveilig Wonen functioneert niet alleen beter bij voldoende vrijwilligers, maar ook van beschikbare AED’s. Om het reanimatienetwerk op te bouwen, zijn veel vrijwilligers nodig. Oud-Beijerland is daarom op zoek naar mensen die een erkende reanimatie/AED-training hebben gevolgd of willen volgen. Verenigingen, bedrijven, organisaties en particulieren zijn ook gevraagd dit apparaat beschikbaar te stellen voor Hartveilig Wonen.

Iedereen die een erkende reanimatie/AED-training heeft gevolgd of bereid is om deze te gaan volgen, vragen wij zich te registreren als vrijwilliger. Dit kan overigens ook als u niet in Oud-Beijerland woont, maar er wel werkt. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat Oud-Beijerland Hartveilig(er) wordt.

Meedoen?

Wij horen graag of u mee wilt doen. U kunt zich aanmelden via de website www.hartveiligwonen.nl Meer informatie over dit project vindt u  op www.oud-beijerland.nl.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren