Column: Samen tegen eenzaamheid – Heeft u tijd over voor ‘een bakje koffie’?

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

: Corine de Vries (Agathos), Mieke vd Stelt (Buurtzorg), Marianne Bosman (Zorgwaard, regio west), Marlies Poiesz (Careyn, regio oost), Rob Bergevoet (Welzijn Hoeksche Waard), Caroline Smeets (Careyn, regio west) en Marianne van der Wulp (Zorgwaard, regio oost). Ontbrekend op de foto is Maureen van Kempen (Heemzicht), die zich vanaf maart ook bij onze projectgroep zal voegen. Verschillende thuiszorgorganisaties in de Hoeksche Waard, hebben de handen in een geslagen om zich sterk te maken tegen eenzaamheid onder ouderen in de wijk. Wijkverpleegkundigen van Agathos, Buurtzorg, Careyn, Heemzicht en Zorgwaard hebben sinds 2015 een projectgroep gevormd, waarin zij zich sterk maken voor het werven van vrijwilligers. Dit wordt gerealiseerd door de samenwerking met Welzijn Hoeksche Waard en hun vrijwilligerscentrale.

In april 2015 is er een samenkomst georganiseerd, waarbij medewerkers van verschillende thuiszorg- en vrijwilligersorganisaties bijeen zijn gekomen, naar aanleiding van een vraagstelling, ingebracht door Marianne van der Wulp (destijds in de rol van wijkverpleegkundige bij Zorgwaard én Heemzicht), waarbij de thuiszorgorganisatie, de gemeente en mantelzorg op dat moment geen passende uitkomst konden bieden voor ondersteuning van een cliënt bij o.a. doen van de afwas. Een vrijwilliger was destijds niet direct voor handen.

Marianne van der Wulp (wijkverpleegkundige Zorgwaard, in Binnenmaas) vertelt: “Sinds januari 2015 is er gestart met het (her)indiceren van cliënten in de thuiszorg (zorgverzekeringswet). Bij deze (her)indicatiestelling kan je als wijkverpleegkundige alleen de zorg indiceren die direct te relateren is aan medisch handelen, of een verhoogd risico hierop. Dit ging gepaard met de bezuinigingsslag vanuit de zorgverzekeringswet, wat aanleiding geeft tot nadenken welke zorg echt nodig is voor je cliënt in de wijk. Met als doel: het vergrijzende zorglandschap toekomstbestendig te maken en houden, waarbij de cliënt zo lang mogelijk zelfstandig en verantwoord thuis kan blijven wonen. Hierdoor is de nadruk verschoven van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Dit betekent dat het personeel in de wijk, geen handelingen en taken meer mag uitvoeren, die niet zorg gerelateerd zijn. Er wordt een steeds grotere beroep gedaan op mantelzorgers, buren en ander netwerk. In bepaalde gevallen is er weinig of geen netwerk aanwezig, of is de mantelzorger niet in staat om bepaalde (extra) taken op zich te nemen, waarvan het gevolg is dat veel cliënten tussen wal en schip vallen. Taken die blijven liggen kunnen zijn: het doen van de afwas, het doen van boodschappen, het klaarzetten van de container, een bezoek brengen aan een cliënt en een bakje koffie drinken of een rondje lopen. Vooral dit laatste is voor heel veel mensen erg belangrijk. We zien dat steeds meer cliënten vereenzamen of niet meer buiten komen, wegens lichamelijk ongemak en gebrek aan netwerk. Juist deze cliënten hebben behoefte aan iemand die eens iets extra’s voor hen zou willen doen”.

Om gezamenlijk de eenzaamheid in de Hoeksche Waard aan te pakken, hebben wijkverpleegkundigen van Agathos, Buurtzorg, Careyn, Heemzicht en Zorgwaard een projectgroep gestart, waarbij Welzijn Hoeksche Waard zorgt de borging van vrijwilligers in hun vrijwilligerscentrale. We staan, samen met onze cliënten in de wijk, te springen om nieuwe vrijwilligers die iets meer willen betekenen voor iemand! In overleg wordt er gekeken naar inzet en mogelijkheden.

Heeft u tijd voor een bakje koffie of het aanbieden van ondersteuning bij bepaalde handelingen?

Neem dan contact op met de vrijwilligerscentrale van Welzijn Hoeksche Waard, tel. 088-7308930 of per mail aan [email protected] .

Voor reacties op dit stuk kunt u contact opnemen met Marianne van der Wulp ([email protected]).
 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.