EBEN-HAEZERSCHOOL WORDT 1E AFVALVRIJE SCHOOL IN OUD-BEIJERLAND 

0
796

IMG_7441OUD-BEIJERLAND – Je kunt bij wijze van spreken een speld horen vallen op het plein van reformatorische Eben-Haëzerschool in Oud-Beijerland. Toch staan er echt 400 kinderen, keurig in het gelid… wachtend op de dingen die komen gaan. Een situatie die zich, wat de juffen en meesters betreft, best vaker voor mag doen. Ademloos luisteren en kijken ze naar wethouder Piet van Leenen en Koos de Vuilnisman die samen het denkbeeldige startschot geven voor het project ‘Afvalvrije School’. Daarmee is de Eben-Haëzerschool de eerste school in Oud-Beijerland die gaat voor de titel ‘afvalvrije school’.

Vooral de oudere kinderen knikken instemmend wanneer Koos de Vuilnisman vertelt hoe belangrijk het is om de aarde schoon te houden. “Want”, zo spreekt Koos terwijl hij ter illustratie een wereldbol boven zijn hoofd houdt, “we hebben er maar één van. En daar moeten we heel zuinig op zijn”. Met instemmend gemompel maken de kinderen duidelijk dat ze het hier van harte mee eens zijn.

Enthousiast zijn de kinderen wanneer wethouder Piet van Leenen hen namens de burgemeester, de wethouders en de gemeenteraad een groot compliment geeft voor de inzet om de Eben-Haëzer tot een vrijwel volledig afvalvrije school te maken. Het is de bedoeling dat de school haar leerlingen bewust maakt dat door het goed scheiden van afval er zo min mogelijk restafval overblijft. “En dat is natuurlijk weer goed voor het milieu én de portemonnee. Een afvalvrije school levert de school een forse kostenbesparing op”. Het is duidelijk: Piet is niet alleen wethouder van openbaar gebied, maar ook van financiën! Het project Afvalvrije School sluit mooi aan bij Goed Scheiden Loont. Bewust omgaan met afval is niet alleen iets dat nu speelt, maar is juist gericht op de toekomst. Daarom is het belangrijk om bij de jeugd te beginnen.

De RAD Hoeksche Waard zorgt in samenwerking met Stichting VAnG (van afval naar grondstof) en Koos de Vuilnisman voor de benodigde middelen om de school op weg te helpen. Zo geeft de RAD aan iedere klas van de school afval sorteerbakken, zodat leerlingen ook in de klas kunnen leren hoe zij afval moeten scheiden. Bovendien krijgt iedere leerling een mooie drinkbeker. Vandaag en morgen voert Koos de Vuilnisman leuke opdrachten rondom afval uit met iedere groep van de school.

Op een afvalvrije school wordt al het afval gescheiden, voor hergebruik. De RAD streeft ernaar om uiteindelijk maximaal 100 kilo aan restafval per inwoner per jaar in te zamelen. Het streven is dus om zowel op school als thuis zo min mogelijk restafval te produceren en daarnaast duurzaam in te kopen. Er hangt ook een financieel voordeel aan een deelname aan Afvalvrije scholen, het levert de school forse kostenbesparing op.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.