College gemeente Oud-Beijerland wil komende jaren fors investeren in vernieuwing onderwijsgebouwen

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Rianne Koole (directeur Actief College), Bert Tuk (CSG De Waard), wethouder Harry van Waveren en Luc van Heeren (stichting ACIS).OUD-BEIJERLAND – Het college stelt de gemeenteraad van Oud-Beijerland voor om de komende vijf jaar ruim 12 miljoen euro te investeren in onderwijshuisvesting in Oud-Beijerland. De schoolbesturen ACIS, CSG De Waard en stichting OVO nemen bijna 2,5 miljoen euro van deze investering voor hun rekening. Het plan, dat  het college en de schoolbesturen samen hebben opgesteld, voorziet in zowel nieuwbouw als renovatie van de diverse schoolgebouwen. Op dinsdag 10 mei vergadert de gemeenteraad over dit plan.

Renovatie scholen centrum

Onderdeel van het ambitieuze plan is het renoveren van basisscholen de Zevensprong (locatie centrum) en de Kriekenhof. Het aantal leerlingen op deze locatie is gedaald en er is sprake van  leegstand. De renovatie bestaat voornamelijk uit het verbeteren van de kwaliteit van de panden, zodat achterstallig onderhoud verleden tijd is en er weer twee moderne schoolgebouwen staan waar men trots op kan zijn. Ook wordt een gedeelte van beide schoolgebouwen gesloopt.

Gemeente Oud-Beijerland investeert in totaal 1 miljoen euro in deze renovatie. De schoolbesturen ACIS en CSG De Waard dragen in totaal ongeveer eenzelfde bedrag bij.

Nieuwbouw Actief College

In Poortwijk III willen de gemeente en stichting OVO investeren in nieuwbouw voor het Actief College. Beoogde locatie is het perceel naast de multifunctionele school (ook wel bekend als ‘de school met de glijbaan’). Voor deze nieuwbouw wil het college een bedrag reserveren van circa 4,3 miljoen euro. Daarbij komt 1,4 miljoen euro van stichting OVO.

Als de gemeenteraad van Oud-Beijerland instemt met het voorstel, kan er niet gelijk gestart worden met de bouw. Er is nog geen ontwerp en de beoogde locatie is nu nog in gebruik voor de tijdelijke huisvesting van bewoners van de Open Waard. De bouw van de nieuwbouw kan starten, nadat de tijdelijke huisvesting van deze locatie is verwijderd. Dit is waarschijnlijk in 2018.

Nieuwe locatie Kenniscentrum Speciaal Onderwijs

In 2013 heeft de gemeenteraad van Oud-Beijerland krediet beschikbaar gesteld voor de bouw van een Kenniscentrum Speciaal Onderwijs. In dit Kenniscentrum worden de drie scholen voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs gehuisvest: de Ark, het Pluspunt en de Willem-Alexander. Beoogde locatie voor het Kenniscentrum was het perceel in Poortwijk III waar nu de nieuwbouw van het Actief College is voorzien. Vanuit het management van het speciaal onderwijs is echter aangedragen dat de locatie aan de Graaf van Egmondstraat geschikter is, omdat de beschutte ligging daar voor leerlingen van speciaal onderwijs meer rust met zich meebrengt. Op dit moment is alleen school voor (voortgezet) speciaal onderwijs de Ark nog aan de Graaf van Egmondstraat gevestigd.

Door de locatiewijziging is het voorstel ontstaan om de al in 2013 toegekende circa 4,9 miljoen euro te gebruiken om het Kenniscentrum Speciaal Onderwijs te realiseren (nieuwbouw) aan  de Graaf van Egmondstraat. De ontwikkeling van dit Kenniscentrum kan door de verplaatsing sneller gerealiseerd worden dan eerder voor ogen stond. Het Kenniscentrum is niet meer afhankelijk van tijdelijke huisvesting van de Open Waard. 

Impuls

Met de plannen voor nieuwbouw en renovatie geven gemeente Oud-Beijerland en de schoolbesturen een forse impuls aan onderwijshuisvesting – en daarmee aan kwalitatief goed onderwijs –  in Oud-Beijerland. Ook wordt hiermee de leegstand in leslokalen beperkt en wordt ruimte behouden voor voorzieningen zoals de kinderopvang en buitenschoolse opvang. Het gemeentebestuur is blij dat de plannen voor nieuwbouw en renovatie in nauwe samenwerking met de schoolbesturen tot stand zijn gekomen.

Besluitvorming gemeenteraad

Op 10 mei vergadert de gemeenteraad over het voorgestelde plan. Afhankelijk van de discussie in de gemeenteraadsvergadering neemt de raad op 24 mei een definitief besluit. Als de gemeenteraad akkoord gaat, worden belanghebbenden zo snel mogelijk geïnformeerd over de plannen (en de bijbehorende planning).


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.