Werk en inkomen Hoeksche Waard heeft beleidsplan opgesteld voor het terugdringen van schulden

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

logo_wihwHOEKSCHE WAARD – WIHW heeft een ambitieus beleidsplan opgesteld voor het terugdringen van het ontstaan van schulden bij Hoeksche Waardse huishoudens. Dit plan wordt de komende maanden voorgelegd aan de vijf gemeenteraden in de Hoeksche Waard. 

Het bestuur van Werk en Inkomen Hoeksche Waard (WIHW) is akkoord met het concept Beleidsplan schulddienstverlening 2016-2020 en stelt alvast geld beschikbaar voor de uitvoering van een innovatieprogramma voor 2016 in afwachting van vaststelling van het plan door de vijf gemeenteraden.

Het beleidsplan bevat een zogenaamde uitvoeringsagenda, waarin negen ontwikkelpunten zijn opgenomen. In praktische zin hoeft niet op vaststelling in alle raden gewacht te worden met de uitvoering van de ambities, omdat er ontwikkelpunten bij zijn die al in 2014 door de Rekenkamer Commissie Hoeksche Waard zijn aanbevolen aan de gemeenteraden. In 2013/2014 is de schuldhulpverleningspraktijk van de toenmalige Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard (RSD HW) onderzocht. De gemeenteraden hebben de aanbevelingen die op grond van dat rekenkameronderzoek zijn gedaan overgenomen. De RSD HW (nu WIHW) heeft indertijd direct een start gemaakt met de uitvoering van een deel van deze aanbevelingen.

Alle gemeenten in dit land moeten beschikken over een beleidsplan voor schulddienstverlening. Dit plan mag maximaal 4 jaar gelden, daarna moet een nieuw plan gemaakt worden. Het huidige plan loopt per 1 juli aanstaande af, vandaar dat nu een nieuw plan aan de raden wordt voorgelegd. Het plan bevat een technisch gedeelte, waarin is uitgewerkt op welke manier de schulddienstverlening wordt uitgevoerd, binnen welke termijnen de dienstverlening wordt ingezet, de bijzondere doelgroepen etcetera. Het andere onderdeel betreft het innovatieprogramma met de negen ontwikkelpunten; de uitvoeringsagenda.

De negen ontwikkelpunten gaan bijvoorbeeld over het voorkomen van het ontstaan van schulden of het onnodig oplopen van schulden. Dit kan door in een vroegtijdig stadium signalen te krijgen van het bestaan van schulden in een huishouden. De al langer bestaande samenwerking met Careyn, Humanitas en Stichting Welzijn Hoeksche Waard zal – als de raden daarmee instemmen – worden voortgezet via een zogenaamd convenant. Aan dit convenant kunnen ook andere partijen die een bijdrage aan het voorkomen van schulden kunnen leveren deelnemen. Centraal staat steeds de bescherming van de privacy van de inwoners. WIHW wil alleen de drempel naar de schulddienstverlening zo laag mogelijk maken door meer in te zetten op preventie en communicatie.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren