OUD-BEIJERLAND BESTRIJDT ONKRUID MET HETE LUCHT

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Weedheater - zelfrijdendOUD-BEIJERLAND – Zelfs de meest enthousiaste groenliefhebber moet het toegeven: uitbundige onkruidgroei op de openbare weg én verkeer (om het even of het nu auto’s, fietsers of voetgangers zijn) is een onmogelijke en bovenal onveilige combinatie. Het is daarom niet verwonderlijk dat wegbeheerders er veel aan gelegen is om straten, wegen en pleinen onkruidvrij te houden.

Sinds mensenheugenis werd hiervoor gebruik gemaakt van chemische onkruidbestrijding. Het gebruik van chemische onkruidmiddelen (herbiciden) is al langer onderwerp van discussie. Denk bijvoorbeeld aan de wereldwijde discussie over Glyfosaat (Roundup). Het landelijk verbod op het gebruik van herbicide in/op de openbare verharding (publicatie Staatscourant 23 maart) met ingang van 31 maart 2016 komt dan ook niet als een volslagen verrassing. De gemeente zocht en vond echter een alternatief…de Weedheater!

Alternatief

Weedheater - handwerkEen verbod op het gebruik van herbicide betekent op zoek gaan naar alternatieve vormen van onkruidbestrijding. Voor gemeente Oud-Beijerland eindigde de zoektocht bij de Weedheater. “Dit apparaat gaat het onkruid met hete lucht – maar liefst 400 graden Celsius – te lijf”, verduidelijkt Arjan van der Velde, wijkopzichter bij team Buitenruimte. Arjan: “Alles wat je met deze hete lucht raakt, sterft af. Succes verzekerd”. Duurt het bij het gebruik van herbicide enkele dagen voordat je resultaat ziet; de Weedheater laat nog dezelfde dag zijn sporen na. Wel zijn er volgens Arjan twee factoren die de planning beïnvloeden: de machine rijdt langzamer en het weer speelt een grotere rol. Kortom, ‘meters maken’, is er met de nieuwe methode dus niet meer bij!

Kwaliteitsbeeld

Onkruidmiddelen worden opgenomen door het blad en vervolgens naar de wortels getransporteerd, waarna de plant afsterft. Bij hete lucht sterven alleen de (bovengrondse) delen af die daadwerkelijk zijn geraakt. Vanuit het wortelgestel, waar de hete lucht niet bij kan, loopt de plant vervolgens weer uit. De behandeling moet dus regelmatig (lees: vaker) herhaald worden. Daarbij komt, zo vertelt Arjan, dat je niet overal goed bij kunt komen. Denk aan lichtmasten, obstakelpalen en verkeersborden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.