Animal Rights pleit voor inzetten lasers voor bestrijding ganzenoverlast in de Hoeksche Waard

1
359
SONY DSC

Hoeksche WaardIn de Hoeksche Waard werden in 2015  7552 ganzen uit de lucht geschoten.1 Voor het overgrote deel grauwe ganzen. Dat is maar liefst 26,8% van alle geschoten ganzen in de provincie Zuid-Holland (totaal 28.118). De dieren zijn in groten getale aanwezig in de Hoeksche Waard en zorgen voor schade aan gewassen en weilanden. Dat is voor de provincie Zuid-Holland de reden om een uitgebreide ontheffing te verlenen om de ganzen te mogen bejagen.

De Hoeksche Waard is een luilekkerland voor de gans. Er zijn uitstekende broedplekken aanwezig en volop mogelijkheden om te eten. Dat is dan ook exact de reden waarom de ganzenjacht niet werkt; de populatie ganzen herstelt zich elk jaar razendsnel. Animal Rights pleit voor het inzetten van alternatieven; deze zijn duurzaam en diervriendelijk.’

ALTERNATIEVEN

De beste alternatieve oplossing is het inzetten van lasers, om de ganzen te verjagen naar foerageergebieden waar ze wel welkom zijn. Verder zouden velden met oogstresten omgeploegd moeten worden, zodat ganzen daar niet massaal kunnen eten. ‘De ontheffing geeft jagers enkel een vrijbrief om jaarlijks massaal ganzen uit de lucht te schieten. Het lost het probleem niet op en zorgt voor veel dierenleed.’


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
1 REACTIE

  1. Als de ganzen elke dag bij de burger in de tuin zouden zitten, zou de acceptatie heel snel over zijn denk ik. Maar de boer moet alles maar gedogen, ook al wordt onze halve opbrengst opgevreten! Prima hoor, maar dan moet het voedsel wel 3 x zo duur worden. En wilt u dat niet, gewoon blijven bejagen!

Reacties zijn gesloten.