‘Beleef het en Eet het!’ ook dit jaar weer van start in Strijen

1096

10838277_651092965026368_5774388448135034345_o

STRIJEN – Je eigen groenten oogsten. Het kan ook deze zomer weer, vanaf 13 augustus elke zaterdag en zondag tot half oktober, bij Martin de Ruiter aan de Groot cromstrijensedijk 17a in Strijen. Onder de naam ‘Beleef het en eet het’ heeft akkerbouwer ruim 3,5 hectare van zijn land bebouwd met aardappels, sperziebonen, uien, rode bieten en wortels. “Vanwege het succes van de voorgaande twee jaren hebben we het assortiment dit jaar flink uitgebreid.”

Het initiatief kwam twee jaar geleden eigenlijk per ongeluk tot stand. “Ik had dat jaar zeker vier hectaren sperziebonen staan die niet meer geoogst gingen worden. De markt was op dat moment verzadigd.“ De Ruiter kon het echter niet over zijn hart verkrijgen om al dat voedsel onder te ploegen en zette daarom een berichtje op Facebook. “Op het moment dat mensen wisten dat ze hier zelf hun groenten konden komen plukken, kwamen ze in grote getalen naar Strijen.”

Boer en consument

Voor De Ruiter is het een manier om als boer weer met de consument in contact te komen. “Door de supermarkt zijn we het contact met elkaar verloren en dat zorgt voor hele verkeerde denkbeelden over en weer. Nog belangrijker vind ik het feit dat ik hierdoor mensen, en vooral kinderen, weer laat zien hoe hun eten groeit. Kinderen van tien kunnen je vaak van alles vertellen over hun mobieltje, maar niet over waar hun eten vandaan komt. En daar wil ik, zij het op kleine schaal, verandering in brengen.”

Belangstelling uit het onderwijs

Afgelopen jaar bleken ook basisscholen belangstelling te hebben voor het initiatief. De Ruiter “Ik heb bijvoorbeeld meerdere groepen uit Rotterdam gehad. Die kinderen waren niet eerder de stad uit geweest en hadden nog nooit een koe in de wei gezien. Laat staan dat ze wisten waar de boontjes op hun bord vandaan kwamen.” Ook dit jaar is er weer veel belangstelling vanuit het onderwijs. Inmiddels hebben zich al meer dan tien basisscholen aangemeld. Volgens De Ruiter draagt het project ook bij aan een positiever beeld van de akkerbouw: “Mensen denken bij boeren toch al gauw aan dom, stank en vergif. En daar klopt natuurlijk helemaal niets van.”

13876348_844361585699504_6253878461901729445_nTwee keer zoveel groenten

Ook de Dienst Gezondheid en Jeugd (voorheen de GGD) steunt het project van De Ruiter. “Beleef het en eet het’ past perfect in het project ‘de gezonde school’. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die hun eigen groenten oogsten, twee keer zoveel groenten eten dan anders. En dat is natuurlijk heel positief.” 

Ouderwetse gezelligheid

Ook de ouderen genieten volgens de Strijense akkerbouwer van het werk op het land. “Die mensen hebben vroeger zelf nog op het land gewerkt. En als ze hier dan op een paar balen stro uit zitten te rusten, ervaren ze weer de ouderwetse gezelligheid van vroeger.”

Genieten van de bloemenpracht

13707572_836442509824745_4362148955493350449_n

Naast de aardappels en groenten, kunnen bezoekers ook prachtige veldbloemen plukken. “We hebben op hetzelfde perceel een strook land van twaalf meter breed ingezaaid met allerlei veldbloemen. Een prachtig gezicht waardoor mensen nog meer genieten van hun bezoek aan het land.”

Voor de zelf geoogste aardappelen en groenten betalen bezoekers 50 eurocent per kilo.

Bezoek voor meer info de website www.beleefheteneethet.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.