Ruim 1500 bezoekers bezochten het Peerdegaerdts Plukfestijn in Strijen

Redactie Hoeksch Nieuws
10 Min Read

img_9749StrijenRuim 1.500 bezoekers hebben de afgelopen dagen genoten van een overheerlijke fruitoogst in de karakteristieke boomgaard van De Peerdegaerdt in Strijen. Met fantastisch nazomerweer werd door jong en oud uit de hoge fruitbomen het onbespoten fruit geplukt. Ook werd enthousiast deelgenomen aan de uiteenlopende activiteiten in de boomgaard, die meer dan 100 jaar oud is. Zo werden insectenhotels in de boomgaard gebouwd, uilenballen uitgeplozen, cartoons getekend, met paarden gepraat en varkens geknuffeld.

Bezoekers van het Peerdegaerdts Plukfestijn kwamen overal vandaan. Naast inwoners van de Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee, kwamen veel bezoekers uit de omliggende steden Dordrecht en Rotterdam, maar ook mensen uit Den Haag, Oudekerk aan de Amstel en zelfs België waren naar het Plukfestijn gekomen. Het fantastische weer, de prachtige boomgaard, de aanwezige dieren, een overheerlijke veldkeuken en de kleinschalige duurzame markt, waarbij heerlijk desembrood, ambachtelijke olijfolie, zelfgemaakte jam en overheerlijke chocoladeproducten gekocht konden worden, maakten het Plukfestijn tot een sfeervol geheel.

img_9750

Twee keer een officiële opening

Naast de opening van het Plukfestijn op vrijdag door ruim 100 kinderen tezamen met wethouder Paulien Tanja en raadslid Caroline Smeet vond tijdens het Plukfestijn nog een andere opening plaats. Van der Sijde Hout uit Strijen heeft namelijk hout aan de zorg- en activiteitenboerderij ter beschikking gesteld om een reuze insectenhotel te bouwen. Dit mooie 3-sterren hotel, aan de oprijlaan van het landgoed, werd op zaterdag geopend voor de eerste gasten. De afgelopen weken hebben de zorgmedewerkers van De Peerdegaerdt hard gewerkt om het hotel op tijd af te krijgen voor de opening. Willem Kalkman, die de bouwwerkzaamheden begeleidde, laat weten: «steeds meer insecten willen graag overnachten op De Peerdegaerdt. Daarom zijn we blij dat Van der Sijde Hout hout ter beschikking heeft gesteld voor dit reuze insectenhotel. De eerste reserveringen hebben we weken geleden al ontvangen, waardoor eigenlijk alle kamers in dit bijzondere hotel al meteen vol zaten na de opening. Daarom zijn we blij dat zoveel kinderen tijdens ons Peerdegaerdts Plukfestijn nog meer hotels hebben gebouwd voor in de eigen tuin, zodat de insecten ook daar terecht kunnen». Voor deze bijzondere opening had Rens Linders speciaal een verhaaltje geschreven over «het eerste insectenhotel» met Erik de Kever in de hoofdrol.

Adopteer een Peer

Om de eeuwenoude boomgaard in stand te houden en steeds meer educatieve activiteiten voor kinderen te kunnen organiseren heeft De Peerdegaerdt het adoptieplan «Adopteer een Peer» gelanceerd. Inmiddels zijn al veel adoptieplannen afgesloten door bezoekers en bedrijven. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te zien waar hun voedsel vandaan komt en willen ook graag dat hun kinderen zich hier meer bewust van worden. Het adoptieplan van De Peerdegaerdt komt in deze wens tegemoet. Frans Jansen beheert de boomgaard en zegt: «het adoptieplan biedt verschillende keuze mogelijkheden, van het zelf plukken tijdens de oogstperiode van de gereserveerde rassen, tot een uitnodiging om tijdens de bloesemperiode de boomgaard in volle bloei te bewonderen gecombineerd met een overheerlijke picknick. Bezoekers die tijdens het Plukfestijn een adoptieplan afsloten, plukten hier dan ook meteen letterlijk de vruchten van». Meer informatie is te vinden op Adopteer een Peer.

Karakteristieke boomgaard

De hoogstamboomgaard van De Peerdegaerdt, waarin het Plukfestijn heeft plaatsgevonden, bestaat inmiddels meer dan 100 jaaar en is ontstaan toen veel boeren tijdens de landbouwcrisis rond 1915 overstapten op fruitteelt. Hierdoor is een grote verscheidenheid aan allerlei soorten oude rassen te vinden. Voor elk wat wils dus. Het plukken is extra avontuurlijk, omdat voor deze prachtige hoogstambomen ladders of lange plukstokken nodig zijn. Omdat De Peerdegaerdt biodiversiteit erg belangrijk vindt, wordt geen gif gebruikt op dit bijzondere landgoed. Een van de bezoekers zegt hierover: «het maakt niet uit dat er een plekje op het fruit zit, hier schil je gewoon omheen en onze kinderen zien daardoor dat dit niet erg is». Een andere bezoeker merkt op «onder de indruk te zijn van de rust, reinheid en zuiverheid die De Peerdegaerdt uitstraalt».

Vrijwilligers als drijvende kracht

Tijdens het Plukfestijn is duidelijk te zien hoe belangrijk vrijwilligers zijn als krachtige motor voor natuurbeleving en activiteiten in het groen. Frans Jansen, zelf ook vrijwilliger, geeft aan «dit Plukfestijn kan niet zonder vrijwilligers. De organisatie, voorbereiding, maar ook de activiteiten op de dag zelf verzorgen we met een enthousiaste groep van meer dan 60 vrijwilligers, die op een of andere wijze bij De Peerdegaerdt betrokken zijn of geloven in waar De Peerdegaerdt voor staat. Hierdoor is het mogelijk om een Plukfestijn van deze omvang te organiseren, dat we toch laagdrempelig kunnen houden voor iedereen. Het is hard aanpoten, maar zodra we dan iedereen hier met volle teugen zien genieten, dan weten we waar we het voor gedaan hebben. We hebben meteen weer heel veel nieuwe ideeën voor het Plukfestijn volgend jaar en vinden het ook fijn dat we voor een deel van onze vrijwilligers nu dankzij bijdrages uit de Groene Motor en provincie Zuid-Holland cursussen en workshops op het gebied van natuur en groen kunnen volgen».

De Peerdegaerdt: verbinding tussen stad en platteland

Steeds meer mensen weten de weg naar De Peerdegaerdt in het landelijke Hoeksche Waard te vinden. De medewerkers geven op vernieuwende wijze vorm aan de instandhouding van een landgoed door het invullen van een maatschappelijke functie, waarbij het landgoed een mooie rol wil spelen op het gebied van welzijn in de eigen streek. De Peerdegaerdt is een prachtige locatie en daarom bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld events en buitenarrangementen. . Inmiddels zijn de eerste huwelijken bij de idyllische vijver in een prieeltje van wilgentakken voltrokken. Gedurende het jaar organiseert het landgoed workshops Zelf jam maken, Eetbare paddenstoelen kweken, Varkens knuffelen en Samenwerken met paarden. Medewerkster Bianca Meertens zeg hierover «Op De Peerdegaerdt willen we kinderen en volwassenen graag met de natuur in contact brengen en laten beleven hoe fijn het is om buiten bezig te zijn. Mensen komen naar De Peerdegaerdt voor ontspanning, inspiratie, bewustwording en het opdoen van creativiteit. We staan voor een respectvolle omgang met mens en dier. Alle activiteiten die we organiseren hebben dit centraal staan. Uiteindelijk gaat iedereen bij ons weg met een glimlach.»

Zorg- en activiteitenboerderij

De buitenarrangementen van De Peerdegaerdt worden zo veel mogelijk verzorgd vanuit de zorg- en activiteitenboerderij. Hier kunnen mensen met uiteenlopende achtergronden terecht en zijn speciale arrangementen voor kinderen ontwikkeld. Ook biedt De Peerdegaerdt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.

Bianca Meertens, begeleidt dagelijks mensen op het landgoed en vertelt enthousiast “op De Peerdegaerdt kijken we graag naar de talenten waarover iemand beschikt en proberen deze te benutten en verder te ontwikkelen. Het dagelijkse contact met onze dieren helpt hierbij, omdat dieren alleen maar willen weten wat iemand voor ze kan betekenen. Zij zijn helemaal niet geïnteresseerd in iemands beperkingen. Dit is een hele andere en positieve benadering, die wij zelf ook graag toepassen. Iemand simpelweg waarderen om de persoon die hij is”.

De verschillende activiteiten op De Peerdegaerdt zijn erop gericht bij te dragen aan het versterken van de sociale cohesie en het verbeteren van welzijn van mens en dier. Erik Doesburg is sinds jaren betrokken bij De Peerdegaerdt en een van de aanjagers van de recente ontwikkelingen. “Als je op de Peerdegaerdt bent dan gebeurt er iets met je. Deze positieve energie willen wij benutten. De kracht van De Peerdegaerdt is dat we niet in hokjes denken. Iedereen participeert naast elkaar bij de verschillende activiteiten die plaatsvinden op De Peerdegaerdt. Tijdens ons Peerdegaerdts Plukfestijn kunnen veel mensen kennis maken met onze bruisende omgeving. De afgelopen jaren zijn telkens meer dan duizend mensen op ons Plukfestijn geweest en we willen uiteraard nog meer mensen bereiken. Naast inwoners van de Hoeksche Waard, begroeten we ook graag mensen uit de omliggende steden Dordrecht, Breda en Rotterdam”.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.