Gemeente Strijen legt boetes op aan ouders die hun kind niet inschrijven op school

361

loesje-en-visie-op-schoolSTRIJEN – Per 1 november a.s. kunnen ouders/verzorgers in de gemeente Strijen ook een boete opgelegd krijgen als zij hun leerplichtige kind niet inschrijven op een school

Elk kind dat in Nederland woont, heeft recht op onderwijs. Kinderen zijn vanaf hun 5e tot 18e verjaardag leerplichtig, tenzij ze al een havo-, vwo- of mbo2-diploma hebben gehaald. Ouders/verzorgers zijn verplicht om hun leerplichtige kind in te schrijven op een school en zijn er verantwoordelijk voor dat hun kind ook naar school toe gaat. Zij mogen hun kind niet thuis houden van school zonder geldige reden of toestemming van de schoolleiding en/of leerplichtambtenaar.

In de gemeente Strijen ziet het team Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS), onderdeel van de Dienst Gezondheid & Jeugd, erop toe dat de Leerplichtwet wordt nageleefd en dat alle leerplichtige kinderen naar school gaan. Overtreden ouders/verzorgers de leerplichtwet, dan krijgen zij tot nu toe een proces-verbaal van het Openbaar Ministerie (strafrechtelijke handhaving). Per 1 november a.s. kunnen ouders/verzorgers ook een boete opgelegd krijgen als zij hun leerplichtige kind niet inschrijven op een school, terwijl ze niet zijn vrijgesteld van deze verplichting. Deze boete heet ‘last onder dwangsom’.

De dwangsom wordt geïnd door de Dienst Gezondheid & Jeugd als ouders/verzorgers de overtreding niet binnen een bepaalde periode ongedaan maken en hun kind alsnog inschrijven op een school. Voor elke dag dat het kind niet staat ingeschreven op een school, wordt een bedrag van €100,– in rekening gebracht bij de ouders/verzorgers. Dit bedrag kan oplopen tot €2.000,–.

De Dienst Gezondheid & Jeugd die de leerplichtwet handhaaft voor 17 gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid, gaat deze maatregel vanaf november 2016 een jaar lang als proef invoeren. Met de last onder dwangsom wil de gemeente meer ouders/verzorgers stimuleren om hun kind tijdig op een school in te schrijven, zodat elk kind onderwijs krijgt waar het recht op heeft.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.