Wat is het beste moment om voedingssupplementen in te nemen?

2963
Foto Romy Noordzij

Wist jij dat het moment waarop je supplementen slikt van grote invloed is voor de opname van voedingsstoffen? Romy, eigenaresse en therapeut bij Gezondheidspraktijk Noordzij, legt je in dit artikel meer uit over voedingssupplementen. 

Vaak ontbreken er duidelijke aanwijzingen op de verpakkingen en wordt het lastiger zelf te bepalen wat de hoeveelheden en momenten van de inname moeten zijn. Wij zijn in de praktijk dat steeds meer mensen kiezen om op eigen houtje verkeerde of hogere doseringen te slikken met in gedachte dat meer beter is. Dit is echter niet het geval. Supplementen dienen met voorzichtigheid te worden ingenomen, want anders kan het de gezondheid over een langere termijn schaden. 

Wanneer kan ik het beste supplementen slikken?

Om mee te beginnen zijn er bepaalde supplementen die het beste op een lege maag kunnen worden ingenomen zoals probiotica en calcium. Vitamines zoals bijv. de multivitaminen, omega 3 en vitamine C die het beste tijdens een maaltijd kunnen worden ingenomen. Bij enkele tekorten (zoals bij vitamine B12 en omega 3) is het beter om de dosis te verdelen over de dag in plaats van een grotere dosis in één keer te gaan slikken, simpelweg omdat het lichaam geen hoge hoeveelheden in één keer kan opnemen. Er zijn ook vitamines die het beste worden opgenomen door het lichaam bij een wat vettere maaltijd op de dag zoals vitamine D en K. Weer andere vitaminen en mineralen dienen het beste voor het slapen gaan ingenomen te worden zoals magnesium. Het lichaam heeft dan de hele nacht – in alle rust – de tijd om ervoor te zorgen dat deze stoffen kunnen worden opgenomen. 

Hoe ontstaan vitamine en mineralen tekorten?

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen meerdere vitaminen/mineralen tekorten in het lichaam. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het hedendaagse voedingspatroon van de mens (zoals bijvoorbeeld door een hoge inname aan koolhydraten en geraffineerde suikers). Daarnaast bevat onze voeding minder voedingswaarden dan 50 jaar geleden door uitputting van de landbouwgrond. 

Hoe weet ik wanneer ik tekorten heb? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn zo veel vitaminen en mineralen beschikbaar in de winkels. Welke moet je nu gaan slikken? En is het wel noodzakelijk voor jouw lichaam? Wij bieden een oplossing voor jou! Door middel van een uitgebreid bloedonderzoek aan de hand van een vingerprik kunnen wij jou precies laten zien welke vitaminen en mineralen tekort zijn in jouw lichaam. Daarnaast worden er nog vele andere waarden gemeten die je nog meer inzicht geven in jouw gezondheid. 

Wil jij suppletieadvies op maat?

Neem een kijkje op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

Gratis e-boek

Download nu mijn gratis e-boek: In 10 stappen blijvend afvallen! In dit e-boek ga je leren hoe je inzicht verkrijgt in je leefstijlpatronen en leer je af te rekenen met belemmerende denkpatronen die jouw weg naar een gezonder leven in de weg staan. Aan de hand van opdrachten, wetenschappelijk bewezen methoden en mijn eigen ervaring, gaan we samen de stappen maken die ervoor zorgen dat jij nieuwe blijvende gezonde leefstijlgewoonten creëert. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.