Natuurontwikkeling Spuimonding Oost van start

0
306

spuimonding-oost-960KORENDIJK – De provincie Zuid-Holland gaat komend jaar aan de slag in de Leenheerengorzenpolder en de buitendijkse gorzen om 61 hectare waternatuur aan te leggen. De benodigde vergunningen zijn aangevraagd. In het najaar trekt aannemer Van den Herik het veld in.

De Spuimonding is het gebied waar de rivier het Spui het Haringvliet inloopt. In 2014 heeft de provincie Zuid-Holland aan de westkant een getijdengebied ingericht. Ook op de oostelijke oever legt de provincie nu zo’n bijzonder natuurgebied aan.

61 hectare waternatuur

Voor de Leenheerengorzenpolder en de buitendijkse gorzen zijn de plannen nu gereed. In nauw overleg met haar partners – de gemeente Korendijk, waterschap Hollandse Delta en Rijkswaterstaat – gaat de provincie komend jaar aan de slag. Het waterrijke natuurgebied dat hier wordt aangelegd wordt mooi om te wandelen en aantrekkelijk voor zeldzame vogels en dieren als de lepelaar, kluut, grutto, bever en noordse woelmuis.

Planning

In juni 2016 heeft aannemer Van den Herik de opdracht gekregen om dit natuurgebied te ontwikkelen. Op dit moment werken zij aan het definitieve ontwerp en zijn de benodigde vergunningen aangevraagd bij de gemeente Korendijk, Rijkswaterstaat en het Waterschap Hollandse Delta. Zodra deze vergunningen binnen zijn, starten de werkzaamheden in het veld. In het terrein wordt een bouwkeet geplaatst en materieel aangevoerd. Aansluitend wordt grond afgegraven en worden kreken, poelen en geulen aangelegd. Ook worden in de gorzen de oevers flauwer gemaakt, poelen gegraven en een oeverbescherming ingericht. Vervolgens legt de aannemer in het voorjaar van 2017 een parkeerplaats, wandelpad en een uitkijkpunt aan. Zodra de inrichting gereed is, wordt de Leenheerengorzenpolder via een geul met het Spui verbonden. Als alles volgens planning verloopt, wordt het gebied in de zomer van 2017 opengesteld.

Inloopbijeenkomst

Op 12 oktober aanstaande vindt een inloopbijeenkomst plaats in verenigingsgebouw Rehoboth aan de Koninging Julianastraat 27 in Goudswaard. Iedereen is welkom. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen bezoekers vragen stellen aan vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland en aannemer Van Herik over de uitvoering van het natuurproject Spuimonding Oost.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.