De Hoeksche waard wordt ‘ gemeente Binnenmaas’ door onzorgvuldige motie in Korendijk

0
3381

korendijkdwarsKORENDIJK – Geheel onverwachts en klaarblijkelijk onder grote druk nam de gemeenteraad van Korendijk op 11 oktober een initiatiefvoorstel van CDA, GBK en SGP aan, waarin werd besloten dat in de Korendijkse zienswijze op het herindelingsontwerp van de provincie, alleen komt te staan dat een meerderheid van de Korendijkse raad voor een versterkte samenwerking is. GroenLinks, PvdA en VVD stemden tegen.

Zoals u op onze website al eerder kon lezen, kwam dit initiatiefvoorstel voor de tegenstanders ervan volstrekt onverwacht en zonder voorbereiding op de agenda. “Dat is allemaal veel te snel gegaan,” aldus PvdA-raadslid Jelle Stelpstra. “Er was geen enkele haast bij dat voorstel. De Korendijkse zienswijze wordt voor de Kerst verwacht, maar de drie partijen moesten en zouden het initiatiefvoorstel er zo snel mogelijk doorheen duwen zonder daarbij te luisteren naar de zienswijzen die inwoners nu kunnen indienen en zonder inspraak van inwoners mogelijk te maken. Dat wreekt zich nu.”

Volgens het beleidskader van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt de voorgestelde naam van de nieuwe gemeente (Hoeksche Waard) alleen overgenomen, als alle raden daarmee instemmen. De provincie vroeg daarom uitdrukkelijk om ook op die naamkeuze in te gaan in de zienswijze. Als niet elke gemeenteraad instemt, wordt de naam van de nieuwe gemeente de naam van die met het grootste aantal inwoners. De Hoeksche Waard zou dan ‘Binnenmaas’ gaan heten.

“Ik heb niets tegen Binnenmaas, maar dat lijkt me toch echt niet de bedoeling,” zegt Stelpstra. “Er is maar één naam die ons eiland goed omschrijft en dat is natuurlijk de Hoeksche Waard. Ik neem aan dat CDA, GBK en SGP gewoon te onzorgvuldig zijn geweest bij het maken van hun voorstel en dat ze dit niet echt menen. Ik zal de volgende raadsvergadering zelf wel een motie indienen om alsnog aan de provincie aan te geven dat wij natuurlijk willen dat de Hoeksche Waard, de ‘Hoeksche Waard’ blijft heten.”

Ook kan iedereen nog steeds een zienswijze indienen en daarin ook aangeven welke naam de nieuwe gemeente moet krijgen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.