Burgemeester Servaas Stoop daagt leerlingen in Korendijk uit tijdens Week van Respect

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

obs-kraaienest-1Piershil – Burgemeester Servaas Stoop (Korendijk) gaf voor de jaarlijkse Week van Respect gisteren (openbare basisschool ’t Kraaienest) en vandaag (Christelijke basisschool De Wegwijzer) een gastles over respect en tolerantie. In een persoonlijk en gastoptreden gaf hij aan wat respect betekent en wie hem in dit kader geïnspireerd hebben. Daarna ging hij met de leerlingen in gesprek over voorbeelden van respectvol gedrag of juist het tegenovergestelde daarvan. Ruim 1200 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs nemen dit jaar deel aan de Week van Respect.  

Het doorgeven van respect en tolerantie

“Tijdens de les heb ik aandacht gevraagd voor respect voor mensen, respect voor overtuigingen en meningen en respect voor de omgeving. Ik heb telkens aan de hand van voorbeelden uitgelegd wat ik ermee bedoelde en hen opgeroepen door hun gedrag het verschil te maken. In onze veranderende samenleving moeten we hier continu bij stil blijven staan. Daarom vond ik het fantastisch om in Piershil te ervaren hoe leerlingen zelf ook met hele concrete voorbeelden aangeven hoe zij zelf respect overdragen en waarom tolerantie naar elkaar belangrijk is”, aldus burgemeester Stoop.

‘Jij maakt het verschil’

de-wegwijzer-1-kopieTijdens de elfde editie van de Week van Respect is de doelstelling dat leerlingen diversiteit herkennen en erkennen om er vervolgens in de praktijk ook naar te handelen. Dat is het centrale thema, ‘Jij maakt het verschil’. “Hierbij gaat het vaak om hele dagelijkse praktische zaken, waar docenten maar ook coaches van jongeren op sportclubs mee te maken hebben. Hoe zorgen kinderen en jongeren ervoor dat niemand buitengesloten wordt, of hoe spreek je over je klas- of teamgenoten op social media? Juist leraren en coaches hebben een belangrijke taak hen dat bij te brengen”, vertelt Marjolein Albers, directeur van de Respect Education Foundation.

Concreet toepasbare lesprogramma’s

“De ervaring leert dat leerkrachten en docenten diversiteit en respect soms lastige onderwerpen vinden om te bespreken. Deze liggen verder af van hun dagelijkse takenpakket. Daarom hebben wij hiervoor weer actuele en concrete tools ontwikkeld. Dus ook over lastige onderwerpen zoals seksuele geaardheid of verschillende overtuigingen vanuit cultuur of religie”, besluit Albers.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren