Ganzen ‘s-Gravendeel worden herplaatst

0
536
De ganzen die worden verplaatst - Foto Arie Pieters
De ganzen die worden verplaatst – Foto Arie Pieters

‘s-Gravendeel – De groep ganzen die al enige tijd overlast veroorzaakt in het centrum van ’s-Gravendeel wordt eind volgende week op diervriendelijke wijze gevangen en herplaatst. Dat heeft het college van Binnenmaas besloten na advies van een ganzendeskundige.

In de afgelopen jaren hebben meerdere omwonenden uit de Vezelstraat, Van Groningenstraat, Voorstraat en Hendrik Hamerstraat de gemeente benaderd met klachten over overlast van de ganzen. De klachten gaan met name over geluidsoverlast (met name ’s nachts) en vervuiling. Ook worden de ganzen door sommige bewoners als bedreigend en agressief ervaren.

Naar aanleiding van het grote aantal klachten is een ganzendeskundige van Hofganzen Ganzenbescherming ingeschakeld om onderzoek te doen. Deze deskundige geeft aan dat de leefruimte voor de groep te klein is op de huidige locatie. Daarom moeten de ganzen elders aan hun voedsel komen en trekken de woonwijken in. Meer leefruimte en zwemgelegenheid is voor deze groep ganzen gewenst.

De gehele groep van tien ganzen wordt nu op diervriendelijke wijze weggevangen door Hofganzen Ganzenbescherming. Daarna wordt de groep met bemiddeling van de Stichting Akka’s Ganzenparadijs herplaatst. De hechte familieverhouding die ganzen hebben wordt hierbij in stand gehouden. Door het vangen van slechts enkele ganzen zou juist meer onrust in de groep ontstaan omdat de hechte familiegroep dan verstoord wordt.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.