Lintjesregen in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

OUD-BEIJERLAND – Vele malen en op vele plaatsen in Nederland klonk het woensdag 26 april 2017: ‘het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd…’. Ook burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld sprak deze woorden uit. Twee keer om precies te zijn. We hebben het over de traditionele ‘lintjesregen’ ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem Alexander.

Drie* inwoners gaan vanaf deze dag gedecoreerd en als Lid in de Orde van Oranje-Nassau door het leven, namelijk mevrouw A. Stolk-Kooijman, de heer J.F. Middelhoek en de heer T.J. van Leeuwen*. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het gemeentehuis op woensdag 26 april reikte burgemeester Hermans-Vloedbeld om 10.00 uur de bijbehorende versierselen uit en zette deze  aangenaam verraste, inwoners in het Oranjezonnetje.  

* de heer Van Leeuwen woont in Oud-Beijerland, maar ontvangt de onderscheiding in Den Haag uit handen van minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.  

Waardering

De nadruk ligt bij de Orde van Oranje Nassau op de bijzonderheid van de verdiensten voor anderen. Een Koninklijke Onderscheiding is een ultiem gebaar van waardering voor de jarenlange inzet op cultureel, kerkelijk en/of maatschappelijk terrein. Een overzicht…

 • mevrouw A. (Sjanie) Stolk-Kooijman (90) werkte voorheen als verkoper bij Duifhuizen tassen & koffers en ontplooit/ontplooide al ruim twintig jaar de volgende activiteiten:
 • van 1982 tot 1987 en van 1996 tot heden vrijwilliger bij verpleeghuis De Egmontshof (onderdeel van stichting Zorgwaard). Zij hielp daar dementerende bewoners onder meer bij het serveren van het eten. Sinds de opsplitsing en verhuizing van de verschillende afdelingen zet zij zich onvermoeibaar in op locatie De Gravin. In het bijzonder voor zorgwoning De Dijk (zes bewoners). Daar ondersteunt zij bij het koken, helpt zij de bewoners bij het eten en verricht zij schoon maakwerkzaamheden. Daarnaast schenkt zij koffie en thee aan de bewoners en op bezoek zijnde familieleden.  

Vanwege de aard, duur, uitstraling en betekenis van haar activiteiten en inzet voor de samenleving is mevrouw Stolk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

 • de heer J.F. (Jan) Middelhoek (69) was tot 2016 conciërge bij christelijke scholengemeenschap ‘Willem van Oranje’. Daarnaast ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten:
 • tot 1982 lid van de kerkenraad (ouderling) in de Bethelkerk in Barendrecht;
 • van 1982 tot heden diverse functies bij protestantse gemeente De Open Hof in Oud-Beijerland, zoals wijkouderling, voorzitter van de Pastorale Raad, afgevaardigde naar de Cassis in Barendrecht, voorzitter van de contactraad (kerkenraad) en hulpkoster.
  Als voorzitter van de contactraad was hij nauw betrokken bij de federatie (2002) en de fusie (2006) die leidde tot het ontstaan van de protestantse gemeente Oud-Beijerland (voorheen Ontmoetingskerk en Thomaskerk).

Decorandus verzorgt samen met zijn vrouw al ruim twintig jaar de weekbrieven in de kerk. Ook hield hij zich een aantal jaar bezig met de verkoop van paaskaarsen in de kerk en zette hij zich in voor de introductie en verkoop van het nieuwe liedboek. De laatste jaren organiseert hij samen met enkele andere leden van de kerk een barbecue voor gemeenteleden en leden van de naastgelegen Jeu de Boulesvereniging De Beijerse Worp.

Vanwege zijn bijdrage, inzet en verdiensten voor de samenleving is de heer Middelhoek benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.  

 

 • de heer T.J. (Tako) van Leeuwen (56) werkt als chauffeur bij de Roteb in Rotterdam. Maar dat weerhoudt hem er niet van om zich ook als vrijwilliger in te zetten op diverse andere terreinen. Zo ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten:   
 • van 1985 tot 2005 lid van de vrijwillige brandweer Rotterdam-Rijnmond;
 • van 2000 tot 2002 vrijwilliger (hulptrainer en coach) bij voetbalvereniging De Zwervers in IJsselmonde;
 • van 2004 tot 2014 korporaal bij de Nationale Reserve Landmacht. In deze functie verleende hij ondersteuning bij onder meer Prinsjesdag, Dodenherdenking en Veteranendag;
 • van 2014 tot heden vrijwilliger bij de Brigade Operationeel Ondersteuningscommando Land van de Koninklijke Landmacht. Decorandus is actief voor de thuisfrontafdeling van de Landmacht (deze afdeling organiseert activiteiten voor de achterblijvers van uitgezonden militairen) en is onder meer actief als fotograaf. Verder begeleidt hij de ‘thuisfrontinformatiedagen’ de contactdagen, de in- en uitrotatie op de luchthaven en de medaille-uitreikingen.

Gelet op zijn inzet voor de samenleving en vanwege de aard, duur, betekenis en uitstraling van zijn activiteiten – met als actueel zwaartepunt zijn activiteiten op het terrein van het thuisfront van uitgezonden militairen – is de heer Van Leeuwen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.