Boek ‘Uitgevlogen’ van schrijver Arie Pieters op nominatielijst Jan Wolkers Prijs 2017

0
184

‘s-Gravendeel – ‘Uitgevlogen’, het derde boek over de dagelijkse belevenissen van een kraaiengezin in ‘s-Gravendeel, zal deze maand worden toegevoegd aan de nominatielijst met boeken die gaan meedingen naar de Jan Wolkers Prijs 2017. Eerder kwam ook het eerste boek over de kraaienfamilie, ‘A life in black & white’ in aanmerking voor de Jan Wolkers Prijs.

Alle ‘groene’ boeken komen in principe voor deze prijs in aanmerking. Onverschillig of het een roman, dichtbundel, kinderboek of (semi-) wetenschappelijk werk is. Zolang de natuur maar de hoofdrol speelt. Boeken die in aanmerking voor de prijs komen moeten Nederlandstalig zijn, over natuur gaan én zijn verschenen tussen 1 juni 2016 en 31 mei 2017. Uitgesloten van deelname zijn de uitgaven van of door de organiserende partijen (BNN/VARA, WNF, de Volkskrant). De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels). De Jan Wolkers Prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was volgens de organisatie eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

Indringend beeld

In ‘Uitgevlogen’ beschrijft auteur Arie Pieters ondermeer wat kraaienouders allemaal meemaken en moeten doorstaan om te zorgen dat hun jongen de eerste maanden van hun leven heelhuids doorkomen. En hoe gaan kraaien om met tegenslagen? Wat zal er gebeuren als blijkt dat de jongen extra zorg nodig hebben, of door aanvallen van natuurlijke vijanden verzwakt zijn geraakt? Is de natuur dan echt ‘keihard’? Of is dat een ‘menselijke’ kwalificatie, die soms in de praktijk heel anders uit kan pakken..? In ‘Uitgevlogen’ kan de lezer meeleven met de beide jongen, die op de rand van volwassenheid het territorium van hun ouders gaan verlaten. De auteur volgt het kraaienechtpaar nu al bijna drie jaar en de drie boeken geven een uniek kijkje in hun dagelijkse leven. ‘Uitgevlogen’ is via elke goede boekhandel te bestellen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.