Kom naar de molens in Binnenmaas op zaterdag 13 mei tijdens de Nationale Molendag

0
221

BINNENMAAS – Op zaterdag 13 mei a.s. is het Nationale Molendag. Op deze dag zetten honderden molenaars in Nederland hun molendeuren wagenwijd open voor het publiek. Zeven van de acht molens van Stichting Molens Binnenmaas zijn die dag van 10:00 tot 17:00 uur geopend. Het betreft hier De Lelie in Puttershoek, ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel, De Hoop en de Poldersche Molen in Maasdam, de Oostmolen in Mijnsheerenland, de Windlust in Westmaas en het molencomplex in Goidschalxoord. De Goede Hoop in Mijnsheerenland is vanwege restauratiewerkzaamheden nog niet toegankelijk. De Oostmolen is ook op zondag de 14e open vanaf 12:00 uur.

Tijdens de Nationale Molendag zijn alle deelnemende molens bij voldoende wind in bedrijf te zien.  Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molenkleurboekje klaar. Dit boekje staat vol met mooie kleurplaten waarmee zij de verschillende molentypen leren ontdekken. Daarnaast kunnen de kinderen meedoen aan een kleurwedstrijd. Vereniging De Hollandsche Molen beloont de mooiste kleurplaat met een molenbezoek voor de hele schoolklas van de winnaar.

Droge voeten
De Oostmolen in Mijnsheerenland en de Poldersche Molen in Maasdam zijn de laatste twee watermolens van de eilanden. Beide molens herbergen nog een authentieke inpandige molenaarswoning met bedsteden en een houtkachel. Na uitvoerige restauraties in de afgelopen jaren zijn beide molens weer volledig bedrijfsvaardig. Op de Nationale Molendag kun je bij voldoende wind beide molens in bedrijf zien en ervaren hoe op windkracht de polders op peil werden gehouden. Op de Poldersche molen in Maasdam staan tevens een aantal antieke stationaire motoren opgesteld.

Van graan tot meel
De Lelie in Puttershoek, de Windlust in Westmaas, ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel, De Hoop in Maasdam en het molencomplex in Goidschalxoord zorgden eeuwen lang voor de grondstof voor het dagelijks brood: meel! Nog steeds wordt er op de korenmolens van Westmaas en Puttershoek kleinschalig graan gemalen voor de broodbereiding. Op Nationale Molendag zijn ook de korenmolens draaiend te zien en geven de (leerling)molenaars en vrijwilligers uitleg over het maalproces. Op De Lelie in Puttershoek kunnen kinderen zelf op handkracht graan malen en ervaren hoeveel kracht er voor nodig is om graan fijn te malen.

Meer weten over de molens in Binnenmaas? Zie www.molensbinnenmaas.nl voor meer informatie.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.