Vesper met Missa Solemnis van W.A. Mozart in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

MIJNSHEERENLAND – Op zondag 21 mei om 19.00 uur organiseert “Musica Laurentius” een vesper. Aan deze vesper wordt meegewerkt door het Laurenskamerkoor o.l.v. Gabor van Os, organist Rien Donkersloot en voorganger Ds. W.H. Hendriks. Het Laurenskamerkoor trad al vele malen eerder op in de Laurentiuskerk, dit met groot succes.

Tijdens de Vesper op 21 mei wordt de “Missa Solemnis” van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) uitgevoerd. Het is de laatste mis die Mozart voltooide, hij schreef het werk in 1780. De titel “Solemnis” wijst erop dat het stuk geschreven is voor een speciale, feestelijke gelegenheid. Naast het algehele feestelijke karakter, wijst ook de oorspronkelijke instrumentatie (met strijkers, blazers en pauken) in die richting. Het stuk zit vol virtuositeit en is, met name in het Gloria en Credo, zeer uitbundig van aard.

Het werk begint met een elegant klinkend Kyrie, waarna het feestelijke Gloria losbarst. Het Benedictus is geschreven in Fuga-vorm, dit tegen de wens van de toenmalige aartsbisschop, die een hekel had aan fuga’s. Het Agnus Dei krijgt een ingetogen opzet, met een solo voor de sopraan. Naast de mis van Mozart klinkt een werk uit de Engelse traditie van Samuel Sebastian Wesley: Thou wilt keep him in perfect peace. De dienst wordt verder ingevuld met gemeentezang en lezingen. Rien Donkersloot vertolkt o.a. het preludium en fuga in G BWV 541 van Johann Sebastian Bach.

De Vesper begint om 19.00 uur en duurt ongeveer een uur.De toegang is gratis; wel is er een collecte bij de uitgang. Voor meer informatie: www.musicalaurentius.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren