Meer oude iepen ziek in de Hoeksche Waard dan gedacht

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Het is ondertussen vijf jaar geleden dat besloten werd om het geven van preventieve injecties aan de enkele tientallen, vooroorlogse Hollandse iepen in de Hoeksche Waard stop te zetten. De iepen worden daardoor niet langer beschermd tegen de besmettelijke ziekte. Meteen in de jaren daarna sneuvelden er op diverse locaties verschillende van deze unieke bomen. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat de gevolgen voor dit jaar nog erger zijn dan einde 2016 werd ingeschat. 

Een aantal van deze zieke en dode bomen staat nabij Westmaas, in het historische iepenlaantje. Van de negen resterende, monumentale bomen bleken er niet drie, maar vijf getroffen te zijn door de iepenziekte. En het lijkt erop dat nog een zesde boom is aangetast. Dat wil dus zeggen dat er van dit ooit unieke laantje er nog maar drie gezonde bomen over zullen blijven. Ook bij o.a. de Oud-Bonaventurasedijk, tussen Strijen en Maasdam bleek dat Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior de problemen nog te voorzichtig had ingeschat. Daar blijken inmiddels van de tien nog resterende, vooroorlogse iepen er twee ernstig te zijn aangetast. En ook tussen Zuid-Beijerland en Oud-Beijerland lijkt een zieke iep te staan. Nog maar goed tien jaar geleden waren er nog zo’n zeventig vooroorlogse

Hollandse iepen in de Hoeksche Waard. Nu zal het aantal nog resterende, gezonde bomen gaan dalen tot onder de vijftig.

Buitenlandse deskundigen waren enthousiast

Nog maar enkele jaar geleden waren buitenlandse boomdeskundigen uit o.a. Wales, Groot-Brittannië (de bekende ‘Treehunter’ Rob McBride) en België laaiend enthousiast over de circa zestig iepen van pakweg 90 jaar, die er toen in 2012 nog stonden langs de dijken en de negen bomen die het iepenlaantje vormden. (De bomen van het iepenlaantje zijn inmiddels bijna honderd jaar oud.) Ondanks protesten en adviezen van meerdere kanten werd echter door de toenmalige Commissie Hoeksche Waard besloten om te stoppen met de preventieve injecties. ‘Een blamage voor de Hoeksche Waard’, aldus Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. ‘Een stad als Den Haag laat jaarlijks 9000 iepen injecteren, ook sommige regio-gemeenten in het Rijnmondgebied, zoals Capelle a/d IJssel werken op die manier. En in wereldsteden als Toronto en Hamburg is men ook iepen gaan injecteren, of men overweegt dit te gaan doen. Maar die zestig unieke bomen, die we hier in 2013 nog hadden staan, overeind houden was teveel gevraagd’.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren