Ambachtsheerlijkheid schenkt € 52.500 aan de gemeenschap in Cromstrijen in jubileumjaar

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Cromstrijen – De Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen (ABH) bestaat 525 jaar en viert dit door een bedrag van € 52.500 te schenken aan de gemeenschap in Cromstrijen. Speciaal hiervoor richt de ABH het ‘Stimuleringsfonds Cultuurhistorie Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen’ op.

Woensdag 21 juni introduceert de Stichting Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen het Stimuleringsfonds. Met dit fonds wil de stichting diverse verenigingen, instanties en dergelijke helpen bij het realiseren van doelen met een cultuur-historische achtergrond.

De stichting, vertegenwoordigd door de heer drs. Cees J. de Bruin, overhandigt aan burgemeester Jan Luteijn een waardecheque waarmee het Stimuleringsfonds Cultuurhistorie Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen wordt ingesteld.

Door architekt Mart Ros is een rapport opgesteld waarin een zestal projecten beschreven worden die allemaal een link hebben met de Ambachtsheerlijkheid. Deze projecten variëren in aard en grootte maar hebben tegelijkertijd eenzelfde doel: de herkenbaarheid van de relatie tussen Numansdorp en de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen blijvend behouden en mogelijk zelfs te versterken waardoor de ontstaansgeschiedenis van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen in het dorp en in het landschap afleesbaar blijft.

Restauratie kerkorgel
De eerste cheque van € 6750,- is voor de Nederlands Hervormde Kerk te Numansdorp en wordt eveneens door de heer drs. Cees J. de Bruin overhandigd. De subsidie draagt bij aan de restauratie van het kerkorgel, waarvan de orgelkas afkomstig is uit de 18e-eeuwse Waalse Kerk in Rotterdam.

Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen
De Ambachtsheerlijkheid is een door Keizer Maximiliaan in het leven geroepen samenwerkingsverband naar oudvaderlands recht. Inmiddels is door investeringsbijdragen van participanten, Ambachtsheren genoemd, de bedijking van het hele gebied Cromstrijen tot stand gebracht. Nadat de Ambachtsheerlijkheid vanaf de 30-er jaren tot voor enige tijd een groot landbouwbedrijf geëxploiteerd heeft, zijn de activiteiten van de Ambachtsheerlijkheid inmiddels beperkt tot haar oude kernactiviteit, het financieren van landelijk onroerend goed.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren