Met museumkaart naar Museum Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

HEINENOORD – Museum Hoeksche Waard mag vanaf januari 2018 als eerste museum op het eiland bezoekers accepteren met een Museumkaart. Afgelopen juni mocht het museum het bordje Erkend Museum aan de gevel schroeven en inmiddels is ook aan alle voorwaarden en regels  voldaan om toegelaten te worden bij de organisatie Museumkaart Nederland.

De Museumkaart kost 60 euro, maar geeft gratis toegang tot ruim 400 musea in ons land. Er zijn rond een miljoen museumkaarthouders in Nederland. Museum Hoeksche Waard is er trots op nu ook deze enorme groep potentiële bezoekers te kunnen gaan verwelkomen. De drempel om een museum te bezoeken wordt er enorm mee verlaagd.

Een museum moet aan allerlei regels en voorwaarden voldoen in alle aspecten van het museumbedrijf om de Museumkaart te mogen accepteren. De Bedrijfs Hulp Verlening (BHV) maar ook de Collectie Hulp Verlening (CHV) moeten in orde zijn. Uiteraard gaan mensen altijd voor op collectie, maar bij een calamiteit als brand of overstroming moet er ook een plan klaarliggen voor wat er moet gebeuren met de museumstukken. Verder worden hoge eisen gesteld ten aanzien van lichtinval, luchtvochtigheid en temperatuur; die moeten zo constant mogelijk zijn en continu gemeten worden. Daarnaast is er de toegankelijkheid: in hoeverre kan men met een rolstoel het museum bezoeken? Hoe vaak is het museum open? Is er beleid voor scholen en kinderen? En verder stelt men vragen als: Hebben de bestuursleden nog bijzondere nevenfuncties? Is er wel een alarmsysteem en hoe zit het met de vluchtroutes in het gebouw?

Allemaal aspecten die van belang zijn voor een goed lopend museum. Er komt dus veel bij kijken voordat je met een Museumkaart het museum kunt bezoeken!

Er is enorm veel werk verricht door directie en vrijwilligers om het museum klaar te stomen voor de Museumkaart. Toch hoopt het museum nog meer vrijwilligers te enthousiasmeren om zich aan te melden voor een van de openstaande vacatures binnen het museum. Informatie is te vinden op www.museumhw.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.